Što se MUP-a tiče, službeni naziv je registarska pločica – u narodu kažemo – tablica, te ćemo taj pojam koristiti u nastavku teksta. Napomena na početku, za eventualne zloupotrebe opisanog koncepta ne odgovaramo. Svi korišteni podaci su javno dostupni. Želimo ukazati na dostupnost određenih podataka za koje i sami ne vjerujemo da su tako lako dostupni (ali, što je tu je). Transparentnost je dobra, ali do određene granice, s obzirom da se kod nas bez problema i bez kazni mogu tiskati lažne parking karte, uz ove lako dostupne podatke o vozilima, mogu se podmetati lažni ugovori, različite promotivne ponude i sl. Nas ipak zanima neka normalna upotreba podataka, te ćemo se baviti samo sa tim dijelom.

EDIT: Ovo nam je uvjerljivo najpopularnija objava na auto-moto temu – zahvaljujući Vama! Našu popularnost primijetili su i iz carVertical-a, te su nas pozvali da se priključimo njihovoj platformi za provjeru vozila prema broju šasije (VIN).

Trenutno je za hrvatsko tržište nešto manje dostupnih podataka, jer se tek uključuju na naše tržište, no to Vas ne treba spriječiti da isprobate njihovu besplatnu potrebu bez kupovinom izvješća. A ukoliko tražite podatke o automobilima unutar EU, pogotovo ukoliko ste zainteresirani na kupovni na neviđeno, njihova izvješća mogu Vam dati uvid u podatke koje Vam trgovci automobilima vrlo vjerojatno neće htjeti reći (pretpostavka da je automobil bio karamboliran, ukraden i sl.)

EDIT 2: Od sada naši posjetitelji imaju trajnih 10% popusta na kupovinu ovih izvješća – dovoljno je samo koristiti naše poveznice, popust će Vam biti primijenjen po učitavanju stranice.

EDIT 3: Izvukli smo jedan primjer iz prakse, pa sada svatko može vidjeti kako izgleda jedno kvalitetno, cjelovito carVertical izvješće.

EDIT 4: S obzirom na iznimnu popularnost ove objave, a uzimajući u obzir da nas uglavnom pronalazite jer ste u tražilicu upisali npr. “nađi vlasnika vozila prema tablici”, “tko je vlasnik auta” i sl., zatražili smo odgovor od Ministarstva unutarnjih poslova zašto nije javno dostupan podatak o vlasništvu vozila, a odgovor možete saznati u ovoj OBJAVI.

carvertical leramis vin checker

Recimo da Vas zbog nekog razloga zanima određeni automobil sa HR tablicama u prometu ili koji je parkiran ispred nekog trgovačkog centra. Ukoliko poznajete automobile, sigurno možete uočiti proizvođača, model, možda i oznaku motora, pa čak i paket opreme (ukoliko su ti podaci nalijepljeni na vozilu, najčešće na prtljažniku). Što kada bismo Vam rekli da je dovoljna samo tablica kako bi sami došli do tih ili čak i drugih podataka (a bez potrebe za odlaskom do različitih institucija, servisa i posrednika)?

Krećemo sa istraživanjem

Nasumično smo odabrali jednu registarsku oznaku, za koji ćemo provjeriti da li postoji povezani automobil. Na web stranici Hrvatskog ureda za osiguranja (HUO) tražimo obrazac za provjeru osiguranja. Za naše potrebe, datum nezgode nam nije potreban, staviti ćemo današnji datum. Trebamo upisati tablicu i nasumično generirani kod. Samo na temelju registarske tablice, dobili smo vozilo, njegov broj šasije, kod kojeg osiguravajućeg društva je polica osiguranja kao i broj te police (naravno, ukoliko vozilo nije odjavljeno i ima važeću policu).

EDIT: Web stranica HUO-a je redizajnirana u listopadu 2020. godine, sada izgleda nešto drukčije nego na primjeru u nastavku.

provjera osiguranja
provjera osiguranja
Tipično hrvatski – dobili smo BMW … 😀

U ovoj fazi ne znamo previše o vozilu, ali imamo broj šasije (kojeg ste mogli saznati i na vjetrobranskom skalu vozila, ukoliko mu se možete toliko približiti). S obzirom da se radi o BMW-u, u slijedećem koraku idemo na neki internet pretraživač, i pišemo “bmw vin decoder”. Tražimo stranice koje nude povratnu informaciju prema broju šasije za određeno vozilo, prvi rezultat je sasvim solidan za ovu potrebu: https://decoder.bvzine.com/. Upisujemo broj šasije i dobijemo popis u kojemu možemo pronaći oznaku motora, oznaku boje, datum proizvodnje, ugrađenu opremu …

vin decoder
Namjerno smo sakrili većinu podataka

Stvari postaju zanimljive

Sada već znamo puno više podataka o vozilu (možda i više od samog vlasnika vozila). Vratimo se na broj šasije. Preko njega možemo provjeriti da li je vozilo tehnički ispravno i da li je palo na zadnjem tehničkom pregledu. Za to nam treba stranica Centra za vozila Hrvatske (CVH). Na naslovnici ćete pronaći dio “Rezultati mog tehničkog pregleda”.

cvh tehnički

Dva polja za unos, u prvo ide broj šasije vozila (kojeg imamo) te mjesec tehničkog pregleda. Njega možete saznati ako provjerite na naljepnici koja je sa unutarnje strane vjetrobranskog stakla, ili, u “najgoroj” varijanti, imate 12 pokušaja da pogodite mjesec tehničkog pregleda. Nakon što unesete dobre podatke, dočekati će Vas poznati obrazac sa različitim tehničkim podacima sa pregleda vozila.

cvh tehnički

Ovdje nalazimo podatak o Euro normi vozila, što može biti zanimljivo iz više razloga. Najbitniji podatak, kao potencijalnom kupcu, može nam biti završna ocjena, gdje se vidi da je vozilo tehnički ispravno, a još bitnije, ukoliko je vozilo palo na tehničkom pregledu, podatak o padu i ponovnom pregledu biti će također prikazani (sa točno navedenim razlogom pada).

Što je sa dijelovima?

Postoje različiti online katalozi originalnih i zamjenskih dijelova koji unosom broja šasnije prikazuju točno one dijelove koji su predviđeni za odabrani automobil. Mi ćemo Vam pokazati da je moguće pronaći katalog dijelova (sheme i kataloške brojeve) uz malo truda i pretraživanja. Uzimamo internet tražilicu, i upisujemo npr. “bmw parts search by vin”. Od brojnih rezultata, prvi će nam poslužiti svrsi: http://www.realoem.com/bmw/enUS/select.

bmw katalog
Početni ekran tražilice dijelova

Potrebno je unijeti zadnjih 7 znamenki ili slova broja šasije. Na slijedećoj slici vidimo da, iako se radi o američkoj web stranici, bez problema identificira “naš” BMW:

bmw katalog

Nako+on odabira gumba “Browse parts”, otvaraju nam se vrata koja sami dalje možete istraživati, mi ćemo pokazati samo nekoliko ekrana, dokle ide prikaz dijelova po hijerarhiji.

bmw katalog
bmw katalog
bmw katalog
bmw katalog

U ovoj fazi znate gotovo sve o automobilu, što se tiče stanja u kakvom je izašao iz tvornice. Sjetite se, krenuli smo samo sa njegovom tablicom. Sve navedeno je samo koncept, koji bi Vam trebao dati ideju kako se lako može doći do određenih podataka u automobilu, a da Vam od njega ne treba ni jedan papir. Sa svime navedenim, samo smo zagrebali po površini dostupnih informacija.

Polica osiguranja, pa zar i to?

Ne znamo za ostale osiguravateljske kuće, na blef smo išli provjeravati stanje police dobivene preko Hrvatskog ureda za osiguranja da vidimo dokle možemo doći sa traženjem podataka. Konkretno, radi se o polici pri Croatia osiguranju d.d., a oni na svojim web stranicama nude online obnovu police. Za to su Vam potrebna – pazite sad – samo dva (2) podatka: registarska oznaka te ime i prezime vlasnika. Ovo drugo baš i nije očito i uvijek dostupno, ali, ukoliko se radi o maloj sredini, sve vrlo brzo i lako saznate. Pa, krenimo …

co situacija

Već u idućem koraku, dobijete pristup zanimljivim podacima. Napominjemo kako su osobni podaci sakriveni, ali djelomično bi se dio njih mogao razaznati (ulica, mjesto i sl.). Crveno zaokruženo su obavezni elementi, broj telefona, e-mail adresa i potvrda da prihvaćate Uvjete:

co situacija

U idućem koraku vidite sadržaj trenutne police, bonus, popiste, dodatna osiguranja …

co situacija

Korak koji slijedi je rekapitulacija podataka (koji nisu nužno Vaši), a primijetiti ćete podatke o broju telefona i e-mail adresi (koji su lažni, ali nije problem što se tiče on-line obrasca):

co situacija

Na kraju, zadnji korak – plaćanje. Da, ukoliko želite, zaista možete platiti tuđu policu osiguranja. Moramo priznati da ne znamo tko bi bio takav dobročinitelj, no ukoliko imate viška sredstava za platiti našu policu osiguranja, slobodno nam se javite.

co situacija

Zaključak …

… ostavljamo Vama. Nadamo se da ste uživali u ovom članku, da ste nešto novo naučili i da ste shvatili kako sustav funkcionira. Idući put, kada Vam koji tjedan prije isteka Vaše police osiguranja za automobil počnu pristizati ponude drugih osiguravateljskih kuća, vjerojatno će Vam biti jasnije kako i zašto oni znaju za to.

Ali čekajte, ima još …

Jedna od usluga koja nije dostupna samo putem Interneta, nego i korištenjem mobitela, odnosno SMS-a je Fina info šasija. Radi se o mogućnosti primanja informacije, u realnom vremenu, o teretu na svim vozilima iz Upisnika u Hrvatskoj putem mobitela (u Upisnik se ne upisuju upravna rješenja o ovrsi Porezne uprave).

Kako do informacija? Pošaljite SMS poruku na broj 818058 s brojem šasije automobila za koji želite saznati je li na njemu upisan neki teret u Upisniku (poruka koja se šalje je ključna riječ “sas”; razmak; broj šasije, npr: sas VF3CCHMZOET022811). Tražena informacija stići će brzo na zaslon vašeg mobitela.

fina.hr

Upisnik je naravno dostupan i putem web-a, na adresi zaloznaprava.fina.hr. S obzirom na predmet ove objave, bavimo se provjerom vozila prema broju šasije. U padajućem izborniku koji Vam je na raspolaganju, vidjeti ćete da je moguće provjeru izvršiti i prema registarskoj oznaci vozila (samo što Vam za tu opciju treba puno više podataka kako biste dobili rezultat).

Sučelje pretrage (slika preuzeta sa fina.hr)

Nakon upisa parametara i CAPTCHA potvrde, ukoliko postoji upis, dobiti ćete potvrdu o tome. U svim ostalim slučajevima (ispravan unos, ali nema upisa, ili pogrešan unos), odbiti ćete informativnu poruku “Prema zadanim kriterijima nije pronađen niti jedan upis.”. Stoga dobro provjerite da li ste dobro upisali/prepisali broj šasije. Ukoliko nema rezultata, znači da nema tereta nad traženim vozilom.

Facebook komentari

© 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

“Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
Cookies settings
Prihvaćam
Odbijam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
“Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
Save settings