Povratak na objave

Naučiti o prometu na tuđim primjerima

Stara poslovica kaže: “Magarac uči na svojim greškama, a čovjek na tuđim.” Zašto ne biste iskoristili dostupnost informacija i video sadržaja kako biste unaprijedili svoje poznavanje situacija, odnosno anticipativnost događaja u prometu? Razvojem tehnologije, kao i njenom dostupnošću, sve više vozača u vozilima ima tzv. “dash cam” kamere – manje video kamere koje bilježe situaciju u prometu.

Dio tih snimaka vozači/vlasnici podijele sa svijetom na svojim online kanalima ili društvenim mrežama, a već nekoliko godina određeni YouTube kanali specijalizirali su se za kompiliranje tih video isječaka i izradu kompilacija koje nije loše pogledati te ponešto i naučiti.

Velika većina situacija u prometu dolazi zbog nepoznavanja prometnih propisa ili nepridržavanja istih, zatim zbog nepažnje/dekoncentriranosti na promet, manji dio njih zbog čiste obijesti/bahatosti, a doista mali broj zbog kvara ili tehničke ispravnosti vozila.

Nema do Rusa …

Neslavno, “najpopularniji” su video isječci koji dolaze iz Rusije i Ukrajine. Teško je generalizirati, ali to što na tim snimaka vozačima pada na pamet, gotovo je za nepovjerovati (“da nije snimljeno, ne bismo vjerovali”). Srećom pa naša vozačka kultura nije takva, ali da se i na hrvatskim prometnicama svašta može doživjeti (a nerijetko posljedice budu u crnoj kronici), to je također jedna velika istina.

Kako biste u prometu bili spremni na neočekivano (u vidu cjeloživotnog učenja i usavršavanja) naš prijedlog je da proučite dio tih kompilacija. Sigurno ćete neke situacije prepoznati, jer ste se i sami našli u njima. Od onih koje možemo izdvojiti, a koje mogu imati ozbiljne posljedice za sve sudionike su:

  • vožnja u pogrešnom smjeru
  • neprovjeravanje mrtvog kuta
  • nepravilno uključivanje u promet
  • korištenje mobitela tokom vožnje
  • nepridržavanje dovoljnog razmaka
  • pretjecanje kolone vozila i/ili pretjecanje u nepreglednom zavoju ili prije raskrižja
  • nekorištenje pokazivača smjera

Neke od kompilacija možete pogledati ovdje (navede su samo neke od zbilja mnogih), za druge filmiće pogledajte njihove kanale, a možete i koristiti pretraživanje korištenjem pojmova “dash cam“, “traffic accidents“, “car close calls“, “russian roads“, “driving compilation” i sl.

Facebook Komentari