Analiza prostora

Savjetovanje

Analiza prostora koja uključuje zvuk i svjetlost. Provjeravamo da li je određeni prostor previše bučan (u promatranom vremenskom okviru) te da li je određeno radno mjesto adekvatno osvijetljeno.

Navedeni parametri, pored same opreme za rad, položaja za rad (stol, stolica, radna rasvjeta) te ambijenta (mirisi, vrućina/hladnoća, unutarnje boje zidova te boje namještaja i poda) pozitivno ili negativno utječu na općeniti osjećaj ugode zaposlenika na svojem radnom mjestu, a što direktno utječe na njegovu koncentraciju koja mu je potrebna u izvršavanju poslovnih zadataka.

Što koristimo? Kako to radimo?

Koristimo uređaje za mjerenje razine zvuka (dB metar) i mjerenje količine svjetla (lux metar), koji su tvornički kalibrirani prema ISO standardu, kako bi .

Mjerač razine zvuka postavljamo u promatranu prostoriju u trajanju od 20 minuta (ne snimamo zvuk u smislu sadržaja, jer se ne radi o diktafonu – zaposlenici mogu raditi bez ometanja, i što je najvažnije, bez promjene svojih obrazaca ponašanja u prostoru), te u zapisima koji nastanu u tom vremenu tražimo najmanje i najviše razine zvuka, kako bismo utvrdili prosjek i velike oscilacije (glasno zatvaranje vrata/prozora, ispadanje predmeta, bučne razgovore, vanjsku buku, …). Vrijeme snimanja je na razini statističke pogreške od 5% (uzimamo u obzir 450 radnih minuta, odnosno 7,5 radnih sati u danu). Navedene događaje možemo opažati mi, ii neki od djelatnika kroz jednostavni dnevnik, te preklapanjem sa zapisima o razini zvuka možemo stvoriti sliku o tome što se događa u uredu, odnosno, kojim su zvukovima izloženi djelatnici u prosječnom radnom danu.

Prema različitim znanstvenim istraživanjima, razina uredske buke ne bi trebala prelaziti 50 dB, uz iznimku normalnog razgovora koji može biti na razini 60-65 dB (a razgovor sigurno ne traje puno radno vrijeme bez prekida). Sve iznad toga, kao konstanta ili ponavljajuća buka znači da su zaposlenici izloženi buci, na koji se podsvjesno adaptiraju, ali koja im cijelo vrijeme stvara stres na cijeli organizam – jednostavna situacija, kada su radovi na cesti nekoliko sati ispod Vašeg prozora, sigurno Vam je ugodno raditi i razgovarati sa drugim ljudima, a jedva da čujete sami sebe. Cilj analize je utvrditi uzroke te predložiti mjere za rješavanje buke. To mogu biti prozori/vrata koji su slabi zvučni izolator, to mogu biti i uredski uređaji (pisači, računala, skeneri) koji su glasniji nego što je normalno (u pravilu se radi o zastarjeloj opremi, rjeđe o kvaru) kao i cijeli niz drugih uzroka, koji imaju svoje potencijalno rješenje.

Mjerač razine svjetla postavljamo u sredinu promatrane prostorije, kako bismo ulovili prosječnu razinu svjetlosti na razini nekog prostora, a zatim mjerimo svako radno mjesto (neovisno o tome da li se na njemu koristi računalo ili ne). Moramo napomenuti kako je ovo iznimno nezahvalno testiranje koje ovisi o vremenskim uvjetima (uobičajeno sunčani dani koji uzrokuju probleme sa refleksijama na ekranima, prilikom mjerenja mogu biti oblačni, i trenutna situacija se može činiti savršenom … nije isto mjeriti razinu svjetla na određenoj točki u prostoru u 16:00 sati u lipnju, i u 16:00 sati u prosincu … nije isto da li želite ili ne želite mjeriti sa uključenom stropnom/zidnom/stolnom rasvjetom ili bez rasvjete).

Nije nemoguće da se dio testiranja mora ponoviti kako bi se došlo do upotrebljive situacije. Višak svjetla se može riješiti postavljanjem kvalitetnih zastora/žaluzina na prozore, a manjak svjetla može se riješiti zamjenom postojećih rasvjetni tijela ili dodatnim rasvjetnim tijelima koja budu adekvatno pozicionirana.

Planiramo proširenje naših mjernih kapaciteta, gdje bismo uz određene nove mjerne instrumente mogli uključiti druge parametre koje trenutno ne analiziramo, te time dobiti preciznije stanje, koje može biti temelj za adaptaciju prostora u skladu sa pravilima struke (a u što možemo uključiti dizajnere interijera, arhitekte i sve ostale potrebne stručnjake).

 

Kontaktirajte nas za ponudu

Povezane usluge


Analiza ICT opreme

Imati na jednom mjestu pregled svega što trenutno koristite od ICT opreme i infrastrukture je neprocjenjivo.

 

Više o analizi

Sigurnost doma i ureda

Uz jednostavna/složena tehnička rješenja ili organizacijske promjene možete osigurati svoj mir i mir Vaše imovine.

 

Više o sigurnosti

Savjetovanje pri kupovini

Trebate novu opremu u Vašem poslovanju? Obratite nam se s povjerenjem, tu smo da Vam pomognemo svojim savjetom.

 

Više o savjetovanju