web hosting

Web hosting

Prostor na nekom disku, negdje u svijetu, na koji možete pohraniti sadržaj koji želite podijeliti sa drugima, javno ili privatno – najčešće je to web stranica. U najvećem broju slučajeva, na njega se veže domena koja je jedinstvenog imena (nije moguće da se ista domena povezuje sa više različitih servera, ali više različitih domena se može povezati sa istom serverom). Što to znači – recimo da Vaša tvrtka dobije na korištenje domenu tvrtka.hr, želite da se unosom tog naziva u internet preglednik otvori Vaša web stranica. Za to vam treba web hosting – iako bi bilo moguće povezati tu domenu sa Vašim računalom/serverom u tvrtki, za veliku većinu tvrtki to je više posla nego što je realno potrebno, a to otvara mnoge druge probleme (da Vam netko izvan tvrtke direktno može pristupiti infrastrukturi u Vašem poslovnom prostoru, što otvara vrata pokušajima vanjskih napada, krađe podataka i sl.).

Oni koje prethodni opis nije oduševio vjerojatno spadaju u kategoriju naprednijih korisnika, te ih ovim putem molimo da našu uslugu slobodno izbjegnu – nema online naručivanja (košarice) i kreiranja web stranice automatiziranim putem u nekoliko klikova preko našeg backstage sustava – to u ponudi imaju druge tvrtke koje su u tom poslu mnogo duže od nas. Mi smo posrednik/integrator koji za naše klijente, koji nemaju vremena ili ne znaju što je sve potrebno kako bi neki sadržaj osvanuo na internetu, odradi sve potrebno u vrlo kratkom roku (možemo se pohvaliti da je od trenutka zaprimanja uplate moguće imati pristup web hostingu preko upravo registrirane domene, koju također mi možemo riješiti, u roku 5-10 minuta).

Kako funkcionira naš web hosting?

Vrlo jednostavno. Vi platite, mi održavamo. Mi smo posrednik jednog velikog pružatelja hosting usluga iz Sjedinjenih američkih država. Za sve dosadašnje potrebe i klijente usluga je bila savršena, nismo imali problema sa padom web stranica, imamo 50 domena koje su na našem dijelu servera, a u praksi smo potvrdili da i više od 20.000 jedinstvenih posjetitelja na samo jednoj web stranici (domeni) ne uzrokuje poteškoće u radu toj domeni i svim ostalim koje su na tom dijelu servera. Vjerujemo da ovo zadovoljava potrebe velike većine korisnika, uključujući i one koji žele imati online prodaju putem webshop-a.

U ponudi imamo nekoliko različitih paketa, ovisno o veličini prostora, količini uključenog prometa, korisničkim računima, broju pod-domena i slično. Mnogi nas pitaju, zašto ne nudimo samo jedan paket, najveći, danas je ionako to sve moguće dobiti za puno povoljnije iznose. Slažemo se. Možemo, ali ne želimo. Praksa nas je ne jednom naučila (nažalost i na vlastitom iskustvu), da ostavljanje prevelikog prostora otvara mogućnost za zloupotrebu takvog prostora ili za preveliku aktivnost u slučaju greške na nekoj web aplikaciji koja koristi taj prostor. Na što točno mislimo? Imali smo situaciju gdje je realna potreba za prostorom bila 200 MB, zakupljen je prostor od 1.000 MB.

Zbog greške na korištenom CMS sustavu, ne znajući, korisniku se cijeli sustav počeo usporavati, jer je ta greška stvarala zapise o grešci na serveru koji su na kraju potrošili cijeli raspoloživi prostor (gotovo 800 MB), dok nije cijela usluga bila blokirana (web stranica je postala nedostupna posjetiteljima, uz prikaz obavijesti o blokiranoj stranici – to baš i nije situacija koja ulijeva povjerenje prema Vašim korisnicima). Druga situacija, zbog sigurnosnog propusta u forumu koji je bio na jednoj domeni, napadači su se direktno povezali na server, stvarali abnormalnu količinu prometa, te je mjesečna kvota od 50.000 MB prometa potrošena u roku tjedan dana – velika većina toga je bila korištena u zlonamjerne svrhe napadajući druge web stranice na drugom kraju svijeta (što je također rezultiralo automatskom blokadom te stranice).

Ako ne znate što odabrati, slobodno nas pitajte za savjet prije kupovine. Imajte na umu da se odabrani paket uvijek može promijeniti na manji (ako postojeća iskorištenost prostora to dozvoljava) ili na veći, prema Vašim željama i potrebama. Školski primjer potrošnje prostora je jedna prosječna stranica koja je online već 10 godina, svaki dan ima 2-3 objave koje za sobom povlače nekoliko fotografija srednje veličine, te imaju i dokumente kao priloge. Zauzeće na prostoru je skoro 6.000 MB, a mjesečni promet doseže 30.000 MB. Web stranica ima dnevni prosjek od 90-120 jedinstvenih posjetitelja.

Hosting paketi

Slijede paketi koje smo pripremili za Vas. Uzimaju se na razdoblje od jedne (1) godine – jer svaka domena koja se može zakupiti traje najmanje jednu godinu. Iako ne možemo preporučiti, moguće je platiti web hosting unaprijed do 9 godina (cijena je ista, nema popusta na količinu). Svaki paket može se “pojačati” sa dodatnim prostorom od 50% uz doplatu od 75,00 kn (PDV uključen) i dodatnim prometom od 50% uz doplatu od 75,00 kn (PDV uključen) na osnovni paket.

Vrlo rado ćemo Vas prebaciti (i to besplatno) sa Vašeg postojećeg web hostinga na naš web hosting, ali nam za to trebate dostaviti korisničko ime i lozinku od trenutnog web hosting sustava. Ukoliko lozinku koristite na više lokacija, naša preporuka je da tu lozinku promijenite u nešto privremeno, kod nas dobivate isto korisničko ime (osim ako je isto već u upotrebi na našem serveru) i drugu lozinku (koju Vi lako kasnije sami možete promijeniti). Imajte na umu da neke funkcionalnosti koje ste imali na starom web hostingu mi možda ne nudimo, a može biti i obrnuto – da mi nudimo puno više. Slobodno nas kontaktirajte za detalje i razliku u uslugama.

Naziv paketa
1 god. cijena (HRK bez PDV-a)
Prostor na serveru (MB)
Max. mjesečni promet (MB)
Max. FTP računa
Max. e-mail računa
Max. baza podataka
shell pristup
CGI pristup
START
112,00
50
1000
5
5
5
DA
DA
MEDIUM
148,00
200
3000
15
15
7
DA
DA
OPTIMUM
224,00
500
7500
25
25
10
DA
DA
LARGE
308,00
1000
12500
50
50
15
DA
DA
X-LARGE
404,00
2000
25000
75
75
25
DA
DA
2X-LARGE
508,00
3000
50000
100
100
50
DA
DA
3X-LARGE
620,00
5000
100000
200
200
100
DA
DA

cPanel

Pristup administraciji web hostinga, gdje sami možete upravljati velikom većinom elemenata, koje u biti plaćate kao uslugu godišnjeg web hostinga. Nama nevjerojatno, ali neke tvrtke Vam ovaj pristup ne žele dati – jednostavno, naplaćuju dodatne zahvate, koje možete sami napraviti, bez prevelikog napora i znanja. cPanel je zamišljen kao sustav koji je višerazinski, te se može dodjeljivati nižim razinama kako bi mogle upravljati određenim dijelovima. Ovo za krajnjeg korisnika znači da sam može upravljati e-mail adresama (stvarati nove, brisati postojeće, mijenjati lozinke, mijenjati raspoloživi prostor za svaku e-mail adresu, upravljati preusmjeravanjima s jedne e-mail adrese na drugu, …), bazama podataka (stvaranje baza podataka i korisnika baza podataka, …), pristupati analitikama (AwStats, Webalizer i sl.), upravljati datotekama na serveru, upravljati sigurnošću (SSL, SSH, hotlink, …), upravljati softverskim dijelom (verzija PHP-a, Cloudflare, Ruby, PEAR, PERL), jednostavno instalirati web sustave (blogovi, portali, CMS sustavi, wiki stranice, kalendari, ankete, upravljanje projektima, ERP sustavi, CRM sustavi, …).

Mi Vam omogućavamo pristup svemu navedenom (dobijete svoje korisničko ime i lozinku, a isti podaci vrijede i za osnovni FTP račun), a ako sami ne znate nešto podesiti, tu smo da Vam pomognemo. “Normalni” web hosting funkcionira na način da korisnik može raditi sve (ili gotovo sve) na dijelu servera koji je zakupio, a ako negdje zapne i treba pomoć, uključuje se podrška (mi). Oni koji Vam ne omogućavaju da sami upravljate sa onime što ste platili Vas jednostavno varaju. Da, usuđujemo se to javno reći i stati iza toga. Haters gonna hate.

Posebne napomene

 • trenutno koristimo servere koji su Sjedinjenim američkim državama, hardverski su jedni od najjačih na tržištu koje prosječni korisnik može zakupiti po prihvatljivoj cijeni, korištena tehnologija je “zelena” – radi se na uštedi električne energije odabirom komponenti i sustava koji rade optimalno bez rasipanja energije. Teorija o tome da korisnik ne zna gdje su mu podaci ako server nije u Hrvatskoj ne drži vodu – čak i da znate da su korišteni serveri u određenoj zgradi, u podrumu, redni broj ormara i konkretne ladice u njemu koja sadrži disk na čijem jednom dijelu je vaša mapa sa web stranicom – nećete fizički nikada doći do toga. Pored toga, uz današnje brzine interneta, da li je server na par metara od Vas ili doslovce na drugom kraju svijeta (pa čak i da je pod morem, na moru ili u svemiru – a ima i takvih, za specifične potrebe) za prosječne posjetitelje web stranica to ne igra ulogu, jer će se web stranica ionako otvoriti u roku od pola sekunde do sekunde (uzimajući u obzir brzinu spajanja na internet, brzinu računala i hardversku opterećenost i sl.)
 • dobivamo pitanja zašto ne nudimo “flat” prostor i promet kao neki drugi … jednostavno – zato jer taj “flat” nije neograničen. Ograničenja su Vam u takvim uslugama postavljena na druge elemente, npr. dnevni limit u transferu podataka na server, količina mail-a kojeg svaka e-mail adresa može poslati van i sl. Ako sumnjate da je tome tako, pročitajte opise tih paketa, ono sitno što Vam piše, a ako i dalje sumnjate, sjetite se da Vam npr. mobilni operateri nude “flat” internet – a nakon što potrošite podatkovnu kvotu od x GB, i dalje imate pristup internetu – ali po najnižoj brzini – koncept je isti
 • za svaku domenu je moguće dobiti zasebnu IP adresu servera (postoje specifične situacije kada je to nužno, npr. u slučaju postavljanja SSL certifikata) – ako imate takvu potrebu, molimo Vas da nas kontaktirate za detalje i cijenu
 • u skladu sa svim važećim zakonskim propisima, ako na serveru uočimo da ste počinili kazneno djelo, u skladu sa Kaznenim zakonom isto ćemo prijaviti nadležnim institucijama, odmah i bez iznimke, te bez obavještavanja klijenta (Članak 20. navedenog zakona – “Tko propusti spriječiti nastupanje zakonom opisane posljedice kaznenog djela odgovarat će za nečinjenje ako je pravno obvezan spriječiti nastupanje takve posljedice i ako je propuštanje po djelovanju i značenju jednako počinjenju tog djela činjenjem.“)

Kontaktirajte nas za ponudu

  © 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

  “Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
  Cookies settings
  Prihvaćam
  Odbijam
  Privacy & Cookie policy
  Privacy & Cookies policy
  Cookie name Active
  “Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
  Save settings