sigurnost doma i ureda

Sigurnost doma i ureda

Možemo Vam pomoći savjetima i predloženom opremom, koja nije nužno uvijek skupa – danas postoje mnogobrojna rješenja s kojima si možete podići razinu sigurnosti Vaše imovine (pokretnina i nekretnina), te time imati određenu dozu mira u životu. Naravno, nema nikakvog jamstva da će ozbiljnog provalnika bilo kakva oprema, pa čak i tehnička ili ljudska zaštita od strane specijaliziranih zaštitarskih tvrtki spriječiti u svom naumu, ali već i da mu zakomplicirate život prilikom vršenja kaznenog djela, nešto ste postigli.

Bitan element sigurnosti kojeg ljudi vrlo često zaborave ili previde jest promjena, tj. prilagodba ponašanja u skladu sa novim elementima sigurnosti. Što to znači? Ako nabavite kućni alarm, on Vam malo znači ako ga zaboravite uključiti svaki put dok izlazite van. Ako imate bilo kakav sustav zaštite koji zahtijeva unos PIN-a, pazite tko Vam je iza leđa (uključujući i Vaše prijatelje i rodbinu). Kome ćete dopustiti da upravlja centralnom alarmnom jedinicom u tvrtki?

Privatni korisnici

Često zanemarujemo vlastitu sigurnost dok smo doma (stan, kuća, vikendica, klijet, …). Krenimo od ICT opreme koja nam je glavni cilj u našem poslovanju. Recimo da imate kućni internet, dobili ste bežični router kojega su Vam za rad pripremili tehničari nekog pružatelja internet usluge (a možda ste to i napravili sami pomoću tzv. samo-instalacijskog paketa). Evo nekoliko jednostavnih pitanja za zagrijavanje – da li ste promijenili osnovno administratorsko korisničko ime i lozinku (ima uređaja na kojima se to ne može s Vaše strane, ali ima i njih kod koji je to moguće)? Iznenadili biste se da niste jedini kojima su prijavni podaci admin / admin, ili user / user, ili admin / 1234 itd. Recimo da imate uključenu bežičnu mrežu (Wi-Fi), koja je vjerojatnost da ste naziv mreže definirali kao PrezimeInternet? A koja je vjerojatnost da Vam je lozinka za tu istu bežičnu mrežu Prezime123?

Da li znate da Vam danas i prosječni korisnici računala upadaju u Vašu mrežu i router u roku nekoliko sekundi? Smatrate da to nije problem? U redu, pretpostavimo da imate flat internet, pa Vas ne brine to što netko drugi potroši nekoliko GB interneta više u mjesec dana. Ali, što ako taj netko počini neko kazneno djelo na internetu preko Vašeg priključka na internet? Sada zamislite da živite u stambenoj zgradi gdje imate 100 stanova i 100 routera, a otprilike polovica od tih routera je dostupna gotovo svakom stanaru – drugim riječima, bilo tko se može potencijalno spojiti na internet preko bilo kojeg routera? Prvi na tapeti je vlasnik routera, a pravog počinitelja će možda i naći, ali pitanje kada (vjerojatno tek kada Vama svečano dođu u pretres i iznesu monitor iz stana … uključujući i kućište računala).

Idemo dalje. Imate prijenosno računalo, na kojem su Vam svi podaci. I tih podataka nema nigdje drugdje. Doživite provalu u stan, odnesu Vam to računalo. Materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna se relativno lako nadoknadi, ali što sa podacima – cijela Vaša kolekcija privatnih fotografija koju ste skupljali godinama (izleti, privatna druženja, možda i neke fotografije koje ne bi bilo dobro pustiti u javnost). Kolekcija glazbe, poslovnih dokumenata, digitalnih knjiga, … A mogli ste barem imati vanjski disk te tu i tamo pohraniti cijeli sadržaj sa računala na njega, a taj disk čuvati negdje drugdje. Danas novi vanjski prijenosni disk od 1 TB košta ispod 500 kn (sa PDV-om). Nije Vam dosta? Nije problem, može se nabaviti i vanjski disk kapaciteta 16 TB (16.000 GB) za nekih 5.500 kn (sa PDV-om). Koliko Vam vrijede Vaši podaci dok ih imate? A koliko Vam vrijede dok ih nemate? Postoje i ozbiljnija rješenja. Recimo cloud pohrana podataka, Dropbox Vam nudi 1 TB prostora za 10 € mjesečno.

Ovisno o tome da li stanujete u kući ili stanu, moguće je relativno jednostavno preventivno djelovati postavljanjem određenih tehničkih sustava (koji mogu biti lažni, ili pravi). Lažne kamere i detektori, koji samo izgledaju da su aktivni, a možete imati i prave uređaje koji će u određenom trenutku i odraditi ono za što ih je netko dizajnirano. Mala šansa je da će Vam kuću provaljivati kroz ulazna vrata, kad imate najmanje još nekoliko otvora (najčešće se radi o prozorima) s kojima je puno manje posla.

Stan lakše štitite, jer u pravilu imate samo ulazna vrata koja su na udaru (pogotovo ako živite na 10. katu, a još ih je toliko iznad Vas). Za vrata Vam možemo sugerirati digitalnu “špijunku”, radi se o okularu koji je zapravo kamera, koja na drugoj strani vrata ima digitalni ekran. Što se s time postiže? To da Vas neželjeni gost ne može čuti s druge strane vrata dok rotirate onaj metalni pokrov u stranu, i ne može vidjeti kroz okular s unutarnje strane vrata da li dolazi do promjene svjetla (što bi sugeriralo da je netko kod kuće).

Na raspolaganju su Vam i jednostavna rješenja mehaničkih ili digitalnih tajmera, uređaja koje možete programirati na razini jednog dana ili cijelog tjedna, kada će pustiti, a kada prekinuti napon. Povežete to sa jednom prosječnom stolnom ili stajaćom lampom, i možete učiniti efekt da je netko kod kuće kada nikoga nema doma. Postoje i uređaji koji simuliraju rad TV ekrana u sobi, koji se uključe u utičnicu, i stvaraju različite treperave svjetlosne efekte, kao da je TV ekran uključen – cijena, ispod 100 kn (s PDV-om).

Možemo ići i prema jednostavnijim situacijama – koliko Vas ostavlja ključ ispod otirača, u poštanskom sandučiću, na prozorskoj klupčici? Ako Vam je toliki problem nositi taj ključ sa sobom, danas postoje i PIN, biometrijske i bezkontaktne kvake/brave, koje vrlo jednostavno i kvalitetno mogu podići sigurnost Vašeg doma – a Vas i Vaše ukućane riješiti brige oko toga gdje je ključ sakriven, te da li će njega pronaći netko tko ga ne bi smio pronaći.

A što je sa danas neizostavnim mobitelima? Ako izgubite mobitel ili Vam ga netko otuđi, gdje su Vam podaci, kontakti, SMS poruke? Nemate ih nigdje pospremljene? Jao si ga Vama …

Gornje retke shvatite više kao upozorenje i prikaz mogućnosti, a na Vama je da razmislite što sve u Vašem domu imate kao potencijalni sigurnosni rizik (za imovinu, podatke, zdravlje, …). Mi Vam možemo pomoći sa savjetima, što i kako napraviti, a da ne zahtjeva rekonstrukciju polovice Vašeg doma, kako bi se ostvarilo adekvatno povećanje sigurnosti.

Poslovni korisnici

Slobodno pročitate prethodni dio – dobar dio ideja možete dobiti iz njega. Specifičnost poslovnih prostora za razliku od privatnih je ta da (u pravilu) u te prostore dolazi puno više osoba. Zaposlenici, poslovni partneri, vanjski korisnici, pomoćno osoblje (servisi za čišćenje poslovnih prostora, održavanje kopirnih uređaja, održavanje video nadzora) i sl. To Vam otežava u izradi procjene što možete poduzeti, a da ne narušite svakodnevno funkcioniranje i ne otežate svim korisnicima poslovnog prostora kretanje i boravak u prostoru.

Recimo da Vaši djelatnici rade na prijenosnim računalima ili all-in-one računalima, da li ste svjesni koliko je jednostavno otuđiti takav uređaj, ako imate situaciju da vanjski korisnici mogu doći veoma blizu takve opreme, ako ured nije zaključan ili pod nadzorom? Prva mjera obrane mogla bi biti sigurnosni kabel, koji podrazumijeva tzv. Kensington bravu (fizički način kopčanja koji dolazi na predviđeno mjesto na uređaju) – dovoljno da jedan takav kabel spojite na računalo i drugi kraj omotate oko stola, već ste nekome onemogućili da računalo otuđi u par sekundi (a vjerojatnost da će netko nositi velika kliješta za rezanje metala i hodati neometano po uredima je vrlo mala).

U prethodnom slučaju, zanemarimo opremu – što je s podacima? Da li Vam je mrežni disk, ako ga koristite, na skrivenom mjestu, ili ga doslovno bilo tko može iznijeti van ureda? Što je sa serverom? Ne jednom smo vidjeli situacije na terenu gdje je server prikladno mala kutija, u kojoj je cjelokupno računovodstvo – netko tko to zna najmanje će ga ciljati radi samog računala. Što u slučaju požara u prostoru ili poplave? Mislite da je nemoguće? Dođe do pregrijavanja neke računalne komponente, a baš su prikladno novine pored kako bi se sve lakše zapalilo? Puknuće cijev radijatora ili otvoreni prozor preko vikenda, a 2 dana pada pljusak?

Teorija sigurnosne pohrane govori o konceptu koji bi trebao uključiti najmanje tri lokacije na kojima su podaci smješteni – original u računalu, kopija pored računala (npr. DVD ili USB stick/disk), jedna kopija van ureda i jedna kopija na drugoj tektonskoj ploči (za slučaj kataklizmičkog potresa). Naravno, sve te kopije trebaju biti usklađene. Danas je relativno jednostavno to izvesti pomoću mrežnih diskova koji u paketu dolaze sa cloud pohranom (te u pravilu nude više nego dovoljno kapaciteta za prosječne poslovne korisnike). Za one kojima su podaci gotovo neprocjenjivi, postoje profesionalna RAID rješenja u kombinaciji sa ozbiljni cloud servisima, koji doslovno garantiraju (u financijskom smislu) za sve Vaše digitalne podatke.

Potencijalni problemi i potencijalna rješenja su gotovo neograničeni, ovise o trenutnom stanju prostora, načinu korištenja prostora i opreme u tom prostoru, te organizaciji posla i (ne)definiranim pravilima ponašanja u različitim situacijama. Slobodno nas kontaktirajte ako smo Vas potaknuli na razmišljanje o sigurnosti Vašeg poslovnog prostora (ili više njih, ako su dislocirani) – možda Vam možemo ponuditi rješenje za problem za koji niste ni znali da ga imate.

Posebne napomene

 • cijene koje se spominju su gruba procjena na tržištu, mogu biti i niže i više od navedenih, ali razlika nije prevelika od navedenih cijena
 • ono što mi nudimo je savjetovanje na temu sigurnosti, prema potrebi i implementaciju sigurnosnih rješenja u Vašem prostoru. U skladu s time, savjetovanje se plaća prema satu rada, a izlazak na teren je u cijeni ako je lokacija unutar 20 km od sjedišta tvrtke), sve van toga povlači za sobom i trošak puta po prijeđenom kilometru
 • u skladu sa svim važećim zakonskim propisima, ako prilikom savjetovanja o sigurnosti doma ili ureda uočimo kazneno djelo, u skladu sa Kaznenim zakonom isto ćemo prijaviti nadležnim institucijama, odmah i bez iznimke, te bez obavještavanja klijenta (Članak 20. navedenog zakona – “Tko propusti spriječiti nastupanje zakonom opisane posljedice kaznenog djela odgovarat će za nečinjenje ako je pravno obvezan spriječiti nastupanje takve posljedice i ako je propuštanje po djelovanju i značenju jednako počinjenju tog djela činjenjem.“)

Kontaktirajte nas za dogovor

  © 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

  “Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
  Cookies settings
  Prihvaćam
  Odbijam
  Privacy & Cookie policy
  Privacy & Cookies policy
  Cookie name Active
  “Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
  Save settings