U novije vrijeme primjetan je trend slanja i primanja “skenova” koji nastaju korištenjem mobilnih uređaja, odnosno fotografiranjem (najčešće na radnom stolu) originalnih dokumenata i brzog prosljeđivanja korištenjem Gmail-a, Viber-a, Dropbox-a i drugih platformi koje omogućavaju razmjenu datoteka. Skeniranje korištenjem klasičnih skenera je izgleda na “zalazu”.

Iako praktično, navedeno nije uvijek najsretnije rješenje, jer takve dokumente pošiljatelji rijetko kad detaljno pregledaju prije slanja, a oni su nerijetko zamućeni (zbog drhtave ruke), tamni (zbog rasvjete), a u slučaju više povezanih listova – nekonzistentni u kvaliteti.

mobitel
Prikaz skeniranja (zapravo, fotografiranja) financijskog dokumenta korištenjem mobitela

Kako bismo utvrdili razliku između “skeniranja” korištenjem mobitelom i tradicionalnog skeniranja korištenjem stolnog, plošnog skenera, odlučili smo napraviti mali eksperiment kako bismo vidjeli rezultate oba postupka.

Priprema, pozor …

Oprema koju ćemo koristiti za naše testno skeniranje uključuje mobilni uređaj HTC U12+ i skener Canon LiDE 400. Specifikacije njihovih optičkih senzora vidljive su u nastavku:

  • kamera HTC U12+: 12 MP, f/1.8, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Laser AF, OIS; 16 MP (12 MP effective), f/2.6, 1/3.1″, 1.0µm, 2x optical zoom, AF
  • CIS senzor Canon LiDE 400: optička razlučivost 4800 x 4800 dpi, gradacija skeniranja 48-bitni ulaz -> 48/24-bitni izlaz

Naš probni dokument sastoji se od 10 A4 listova, od čega su 2 prazne stranice (koje preskačemo prilikom skeniranja), a sadrži 3 brošure u boji za nasumične HP-ove proizvode, ispisane u boji na standardnom 80g papiru. Listovi su zaklamani u gornjem lijevom kutu – pretpostavka je da ne želimo (ili ne smijemo) razdvajati listove (npr. deklamericom), odnosno, potrebno je listati stranice (prolazni skeneri otpadaju).

Kako bismo omogućili veću konzistentnost mobilnog uređaja prilikom “skeniranja”, postavili smo opremu koja se sastoji od tripoda i gimbal stabilizatora DJI Osmo Mobile 3, što bi trebalo osigurati da je mobitel uvijek na istoj poziciji i okomit u odnosu na papir za najveću moguću kvalitetu fotografiranja. Uključili smo i ugrađenu bljeskalicu na mobitelu za svaku stranicu dokumenta.

Manfrotto tripod, na kojem je postavljen DJI Osmo Mobile 3 stabilizator, u kojemu se nalazi HTC U12+ mobilni uređaj … overkill?

Korišteni softver na mobitelu je aplikacija Adobe Scan, a Canon skener koristi Canon IJ Scan Utility. Postavke su zadane (eng. default), odnosno, onako kako su postavljene nakon prve instalacije obje aplikacije.

Skener Canon LiDE 400, u redu čekanja

Prije početka skeniranja, obrisali smo staklo na skeneru, a na mobitelu leću i bljeskalicu (priznajte, kad ste to zadnji put učinili prije fotografiranja svojim mobitelom?).

Skeniranje in progress

Skeniranje korištenjem mobitela podrazumijeva okretanje stranica i postavljanje na stol, aplikacija Adobe Scan automatski prepoznaje položeni dokument i “okida sliku”. Za iduću stranicu potrebno je pritisnuti tipku na ekranu za nastavak.

Kod stolnog skenera, pored okretanja stranice, mi smo (radi veće kvalitete, odnosno manjeg utjecaja vanjskog svjetla) nakon postavljanja svake stranice na staklo skenera poklopili poklopac skenera.

Nešto više o tehnikama skeniranja i različitim vrstama skenera možete saznati u našoj ranijoj objavi Koliko odabir skenera utječe na brzinu skeniranja?.

Vjerujemo da Vam postupak klasičnog skeniranja nije potrebno posebno predstavljati, no zato smo pripremili prikaz postupka (screen capture), onako kako ga vidi mobilni uređaj.

Konačni rezultat oba postupka je PDF dokument sa stranicama u boji. Ideja je da se dobije što je moguće kvalitetniji izgled dokumenta uz što je moguće manju veličinu konačnog dokumenta.

Rezultati skeniranja …

… bi Vas mogli iznenaditi. Krenimo od jednostavnih i očitih zaključaka. “Skeniranje” mobitelom je brže, jer se senzor ne mora vratiti na početni položaj kao kod plošnog skenera. Konkretno, vremena digitalizacije su kako slijedi:

  • HTC U12+ (Adobe Scan): 2:15 minuta
  • Canon LiDE 400 (200 DPI/300 DPI): 2:45 minuta

Prethodno navedena vremena izmjerena su sa postavljanjem prve stranice na stol, odnosno staklo skenera, pokretanjem skeniranja, okretanjem stranica i završavaju sa gotovim dokumentom koji je spreman za otvaranje na mobitelu ili računalu (pojednostavljeno, bruto trajanje nekog prosječnog skeniranja).

Korištenjem mobitela u teoriji možete papir skenirati i dok ga držite u ruci, sa plošnim skenerom je to ipak malo teže. Nadalje, mobitel je samostalni uređaj, dok Vam za skener treba računalo.

Veličine gotovih PDF dokumenata su:

Do sada nismo spominjali s kojom razlučivosti (DPI) “skenira” mobitel, odnosno Adobe Scan aplikacija. Nismo ni mi znali, dok nismo pogledali u detalje generiranog PDF dokumenta korištenjem programa Adobe Acrobat Pro DC. Na stranu nekonzistentnost u skeniranju korištenjem mobitela (pogledati video), prosječna razlučivost je 308 DPI, uz 2 MB manju konačnu veličinu dokumenta u odnosu na ekvivalentni skenirani dokument nastao Canon skenerom.

Prvo logično pitanje koje se nameće – postoji li razlika u kvaliteti mobitela i skenera, ukoliko oba skeniraju pri razlučivosti od 300 DPI? Ukoliko se usporede dvije identične stranice, na nekoliko zanimljivih točaka, stanje je kako slijedi (napomena: slike u nastavku korigirane su na 72 DPI, radi usporedivosti iste veličine sadržaja).

primjer
S lijeva na desno: HTC U12+ (Adobe Scan), Canon LiDE 400 (300 DPI), Canon LiDE 400 (200 DPI)
oštrina
Obratite pažnju na kvalitetu (noise) u donjem desnom kutu svake slike

Vrag je u detaljima …

Na prethodna dva primjera vidljivo je da mobitel fotografira kvalitetniju sliku, odnosno da ista nije toliko zrnata (eng. pixelated) kao kod skenera. Na prvu, to bi se činio kao dovoljan razlog da odmah proglasimo pobjednika, ali pogledajmo malo bliže dijelove gdje postoji više kontrasta.

tamno tamnije
Skener tamnije dijelove ljepše prikazuje … ali je stvarni izgled dokumenta ipak bliži onome što vidi mobitel na prvoj slici

Iduća kompozitna slika pokazuje razliku između mobitela i skenera pri istoj razlučivosti od 300 DPI-ja, a radi se o tekstu u podnožju – vizualizacije radi, jedno malo slovo pri dnu slike je visine tek 1 mm na A4 papiru (i čitljivo je golim okom).

lijevo desno
Lijeva polovica slike: HTC U12+ (Adobe Scan); desna polovica slike: Canon LiDE 400 (300 DPI). Kliknite na sliku za prikaz veće razlučivosti.

Na idućoj slici se lijepo vidi jedna od očitih prednosti korištenja plošnog skenera (s poklopcem) u odnosu na mobitel. Stranica je lijepo položena u odnosu na senzor (druga stranica našeg dokumenta, koji je presavijen, te kao takav malo odignut od površine stola). Relativno sličan učinak poklopca skenera mogao bi se postići korištenjem mobitela ukoliko biste na dokument prethodno postavili anti-refleksno staklo ili pleksiglas. No, ne vjerujemo da nekome takav komad prozirnog materijala od cca. 40x40cm jednostavno leži negdje sa strane i pri ruci.

usporedni prikaz
Lijeva polovica slike: mobitel, desna polovica slike: plošni skener (dokument je poklopljen). Kliknite na sliku za prikaz veće razlučivosti.

Mobitel je bolji od skenera?

Polako. Do sada bi to bio jednostavan i očit zaključak. No, ukoliko ste pozorno čitali ovaj članak, napomenuli smo kako su sve korištene postavke zadane (eng. default). U aplikaciji Adobe Scan nemamo puno mogućnosti, a koje bi utjecale na kvalitetu “skeniranja” – glavni element je kvaliteta fotoaparata na mobilnom uređaju (doduše, zanimalo bi nas kakav bi rezultat bio kada bismo koristili npr. najnoviji Samsung Galaxy S20 Ultra).

Što se tiče Canon IJ Scan Utility aplikacije, tu su stvari već drugačije – skener je naravno isti, ali je dovoljno promijeniti jednu opciju i naš izlazni dokument ima puno bolju kvalitetu. Razlike u opcijama smo također spomenuli u već ranije spomenutoj objavi, ovdje ćemo reći da je ključna razlika u vrsti dokumenta – mijenjamo vrstu “Dokument” (eng. Document) u “Časopis” (eng. Magazine).

U odnosu na “isti” PDF dokument koji je 300 DPI-ja (vrsta “Dokument”), odabir vrste “Časopis” za posljedicu ima dulje vrijeme skeniranja – 5:25 minuta (gotovo dvostruko sporije), ali i nešto manju veličinu dokumenta – 5,3 MB. Najzanimljivije je da je kvaliteta (odnosno, objektivna čitljivost) puno bolja. Taj PDF dokument možete preuzeti ovdje.

hp notebook
Lijeva polovica slike: mobitel, desna polovica slike: skener (opcija “Časopis”). Kliknite na sliku za prikaz veće razlučivosti.

Ukoliko već prije nisu bile, sada stvari postaju veoma zanimljive. Na prethodnoj slici, ukoliko je otvorite u većoj razlučivosti, možete vidjeti da je sada skenirani dokument puno bliže kvalitetom onom koji je fotografiran. Skener daje bolju kvalitetu ekrana prijenosnog računala, ali je tekst i dalje čitljiviji (manje mutan) korištenjem mobitela, iako je razlika puno manja nego ranije.

Prvi pokušaj zaključka

Ovime smo pokazali da (kvalitetan) mobitel može poslužiti za skeniranje dokumenata, ukoliko dokument postavite u odgovarajuće uvjete rasvjete i ukoliko je papir dovoljno okomit u odnosu na kameru (treba istaknuti i funkcionalnost Adobe Scan aplikacije koja automatski može prepoznati dokument pod nekim kutem, te će isto pokušati ispraviti prije spremanja PDF dokumenta, ali je svejedno preporuka da se mobilni uređaj drži okomito na papir koji bi trebao biti na ravnoj podlozi, a A4 papir cijeli treba stati u okvir, omjera 4:3).

Za gotovo podjednaku kvalitetu, korištenjem klase skenera iz našeg primjera potrošiti ćete gotovo dvostruko više vremena (a treba Vam i računalo). No, za razliku od mobilnih uređaja, plošni skener daje mogućnost izravnavanja papira u odnosu na senzor (poklopcem na skeneru). Ukoliko imate nekoliko desetaka listova i brzi prolazni skener, nema tog mobitela i stabilne ruke koji će Vam omogućiti kvalitetan i brz sken koji bi konkurirao takvim skenerima. Ali papiri trebaju biti rasklamani, “popeglani” i sl.

Drugi pokušaj zaključka

S obzirom da nas je iznenadila činjenica da kamera mobitela daje bolje rezultate od skenera, odlučili smo isprobati kvalitetnije razlučivosti skeniranja – 600 DPI-ja na Canon-u LiDE 400, a čak 1200 DPI-ja na Brother-u MFC-J3930DW (za one koji žele znati više, jedan A3 skeniran na toj razlučivosti u BMP formatu ima veličinu cca. 840 MB). Na prvoj stranici naših demo dokumenata, povećanje razlučivosti skeniranja za posljedicu ima povećanje kvalitete fotografije prijenosnog računala (vjerniji prikaz boja, manje image noise-a i sl.), no tekstu nismo uspjeli povećati čitljivost ukoliko ga se prilagodi na manju rezoluciju radi usporedivosti.

Kako je moguće da jedan mobitel daje bolje rezultate “skeniranja”? Dio odgovora leži u aplikaciji Adobe Scan, koja svaki skenirani dokument automatski izoštrava i radi druge korekcije, koje djelomično (ali ipak u manjoj mjeri) radi i Canon aplikacija IJ Scan Utility (ovisno o postavkama, mi smo moguće korekcije prilikom skeniranja ostavili uključenima, onako kako je zadano). U obradi (eng. post-processing) PDF dokumenata na računalu, korištenjem različitih programa za uređivanje slika može se postići jednak ili bolji rezultat, ali to je već dodatni posao i dodatno vrijeme koje treba utrošiti u skeniranje, dok mobitel to riješi “jednim klikom”.

Da smo koristili kvalitetniji skener (naš odabir ima maloprodajnu cijenu od oko 700 kn), vjerojatno bi i rezultati bili bolji. S druge strane, da smo koristili mobitel sa slabijom kamerom, vjerojatno bi rezultati bili slabiji.

Za one koji nemaju stabilnu ruku, a htjeli bi skenirati korištenjem mobitela (bez potrebe za nabavkom kvalitetnog tripoda, te gimbal stabilizatora – kojeg smo koristili isključivo iz razloga lakše i preciznije prilagodbe kuta mobitela u odnosu na podlogu), postoje i puno jeftinija rješenja. Primjer stolnog držača mobitela u nastavku (nije idealan, ali za cijenu od 30-ak kuna, teško možete očekivati puno više).

držač
Vrhunac tehnologije … ali, radi (slika preuzeta sa ebay.co.uk)

Zaključak?

Može li se mobitel koristiti kao ručni skener dokumenata? Može. Ukoliko imate dobar uređaj, mirnu ruku i dobru aplikaciju (mi koristimo Adobe Scan). No, naša preporuka je da ga ne koristite ukoliko imate dokument od više stranica, jer rezultat neće biti konzistentan. Stranice će biti podjednake, ali malo oštrije oko otkriti će da dokument nije nastao klasičnim skeniranjem, a mogući zaključci na drugoj strani mogu biti šaroliki. Od toga da ste samo lijeni, da nemate za jedan pošteni skener i sl.

Da li je moguće proći sa mobitelom bez aplikacije za skeniranje? Naravno. Slati ćete privitak kao sliku, no u poslovnom svijetu ipak malo ozbiljnije djeluje kada je privitak PDF, a to Vam osnovna foto-aplikacija na mobilnom uređaju ne omogućava.

Da li je odzvonilo klasičnim skenerima? Daleko od toga. Dobili su ozbiljnu konkurenciju razvoje mobilnih uređaja, prvenstveno kamera i leća koje su sve kvalitetnije. No, to su uređaji koji su prvenstveno zamišljeni za digitalizaciju slika i dokumenata, a ne za selfie, panorame, hyperlapse i brojne druge moderne kreativne forme koje mobilni uređaji današnjice omogućavaju.

Za kraj, nije fer uspoređivati skener od 100 € sa mobilnim uređajem od 1.000 €, ali zanimljivo je da će dio poslovnih ljudi radije uložiti u kvalitetniji mobitel nego kvalitetniji skener (uostalom, imidž je nerijetko bitniji od same kvalitete posla, zar ne?).

P.S. Nismo ulazili u industrijsku kvalitetu skeniranja i ISO standarde za čitljivost dokumenata. Ukoliko Vam je to nužno i bitno u Vašem poslovanju, mobilne uređaje možete odmah prekrižiti, a skeneri koji takvu kvalitetu omogućavaju uglavnom koštaju (puno) više od današnjih high-end mobilnih uređaja.

Facebook komentari

© 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

“Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
Cookies settings
Prihvaćam
Odbijam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
“Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
Save settings