Povratak na objave crodrones

crodrones.network – nova platforma za dron profesionalce i sve ostale

Jedan od naših aktualnih projekata je i nova platforma za dronaše (kolokvijalni naziv za sve one koji se na neki način bave sa bespilotnim sustavima – dronovima, uglavnom kroz letenje) – crodrones.network.

Početna ideja bila je “staviti na kartu” sve profesionalce (one koji ostvaruju prihod korištenjem dronova) kao alat kojim bi se olakšalo pronalaženje usluge (ili konkretnog drona), a vrlo brzo to je preraslo u portfolio prikaz svih onih koji iz nekog razloga žele biti vidljivi i dostupni drugima (hobisti, freelanceri, tvrtke.

Projekt je na početku i razvija se gotovo svakodnevno, u skladu sa povratnim informacijama od postojećih i potencijalnih članova mreže, a već sada je od “dodatnih” elemenata dostupan oglasnik dronova i opreme za dronove, kao i Instagram profil, na kojemu će se redovito objavljivati fotografije dronova članova mreže.

crodrones

Pored navedenih, cilj je u mrežu povezati i prodavače dronova i prateće opreme te servise, kako bi na jednom mjestu bilo dostupno tko se sve bavi (nebitno u kojem opsegu) sa dronovima (u užem i širem smislu) u Hrvatskoj.

U ovoj fazi, mreža je virtualni entitet – nije udruga, nije zadruga ili bilo koji drugi pravni oblik. Ona se temelji na dobroj volji članova, koji žele biti javno dostupni (profesionalcima radi reklame, privatnim osobama radi povezivanja). crodrones.network nije službeni registar operatera dronova, on postoji i za njega je nadležna Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA). Pored toga, postoji i aktivna Hrvatska udruga bespilotnih sustava (HUBS). Nama je cilj postati jedini (ako ne jedini, onda barem vodeći) registar svih onih koji imaju dronove i žele to podijeliti sa domaćom i stranom publikom.

Ono što crodrones.network ne omogućava svojim članovima je sakrivanje svojih aktivnosti (npr. mogu letjeti nelegalno ili mogu snimati na crno, jer sam član mreže … a, ne ne, to neće ići). Ideja je da ova mreža postane showcase (ako netko zna pravu, domaću riječ za ovo, nek nam javi) dronova i aktivnosti. Isto tako, članovi mreže se ne mogu izvlačiti na svoje članstvo u mreži u slučaju spornih situacija koje su sami prouzrokovali. Mreža ne izdaje iskaznice, potvrde i slične papire, s kojima bi se nešto posebno moglo postići (za sada – ako se ovo bude mijenjalo, sigurno će i uvjeti za to biti precizno definirani).

Dugoročni cilj je imati blisko povezanu zajednicu, koja ne mora nužno komunicirati na razini društvenih mreža, ali da se ipak može znati tko u blizini ima kakav dron (ili npr. novi dron, kojeg još nitko drugi nema). Zašto si ne bismo pomogli ako je to moguće (razmjena iskustva, dijelova, opreme … prodaja, najam, sve ono što prolazi i što se može opravdati)? Pojednostavljeno, cilj mreže je staviti dronove na kartu Hrvatske, kako bi šira javnost imala taj podatak (ne nužno na razini ulice i kućnog broja, ali to ostavljamo svakome članu na volju … ali barem na razini naselja, kvarta, …) i kako bi radili daljnju promociju ovog hobija (a nekima i posla).

Pozivamo Vas da posjetite crodrones.network, a ukoliko želite postati dio mreže, slobodni ste se i učlaniti.

crodrones

Facebook komentari