Na prvu se ovo čini kao glupo pitanje, odnosno, da se zaključak krije u istoj toj rečenici – dobar odabir skenera proporcionalan je brzini kojom će skener skenirati neki dokument. Pa, i ne baš. Ukoliko se u obzir uzme samo teoretska brzina skeniranih stranica po minuti, stvarni rezultat mogao bi vas lako prevariti.

Krenimo s pretpostavkom da treba skenirati 25 listova A4 (obostrani dokument, koji se sastoji isključivo od teksta). To je 50 stranica, s time da smo namjerno napravili takav dokument u kojemu je 5 stranica praznih (i odlučili smo da ih ne želimo u gotovom PDF dokumentu). Kako bi cijela priča bila realističnija, naš “dokument” se “kiselio” oko mjesec dana, s jedne strane stola na drugu, miješao se s drugim dokumentima, sve kako bi dobio na autentičnosti (izgužvani rubovi, masnoća od prstiju i sl.) Pored toga, svaku stranicu smo ručno numerirali sa crvenom kemijskom olovkom u donjem desnom kutu, radi pomoći kod slaganja stranica, ali i da vidimo kako će u kasnijoj fazi kod skeniranja raditi automatizirano ignoriranje stranica (prepoznavanje praznih stranica od strane hardvera/softvera nekog konkretnog skenera – očekujemo da taj mali broj u kutu ne bi trebao presuditi da inače cijela prazna stranica ostane u dokumentu).

Ukoliko Vas zanima, demo dokument koji smo za ovu situaciju kreirali i koristili dostupan je ovdje. Dokument nismo klamali, iako smo to mogli, kako bi autentičnost bila veća. Ali, odlučili smo u osnovi prikazati koji je opseg posla potreban, od trenutka kada se prva stranica stavi u skener, do trenutka kada na računalu dobijemo gotovu PDF datoteku sa 45 stranica (podsjećamo, 5 stranica je praznih – njih ne želimo u gotovom PDF dokumentu). Postavke za skeniranje na svim skenerima su: sivi tonovi (eng. grayscale), tekst i razlučivost 300 DPI.

Korišteni skeneri

Vrijeme je da predstavimo “konjicu”, skenere koje smo koristili kako bi ovo zanimljivo mjerenje izveli na način koji najviše odgovara prosječnim kućnim i uredskim potrebama. Pored toga, odabrani skeneri (neki od korištenih uređaja su zapravo multifunkcijski pisači koji imaju i mogućnost skeniranja) su u cjenovnom rasponu koji spada u nekakvu nižu-srednju klasu (slobodno tumačenje).

1. Canon CanoScan LiDE 400

skener canon lide 400
Canon CanoScan LiDE 400 (slika preuzeta sa canon.hr)

Vrhunski plošni skener s poboljšanom brzinom i mogućnošću rada u visokoj razlučivosti koji štedi mnogo prostora, energije i vremena. Kompaktno uspravno postolje profinjenog dizajna i jedan priključak USB tipa C idealni su za upotrebu kod kuće ili u uredu.

Canon Hrvatska

U teoriji, jednu stranicu skenira za 8 sekundi. S obzirom da se mehanizam mora vratiti na početnu točku prije skeniranja iduće stranice, uzimamo u kalkulaciju da u jednoj minuti može odskenirati 2 stranice (mjerili smo). Prednost ovakvih plošnih skenera je da zauzimaju jako malo mjesta (pogotovo uz mogućnost okomitog postavljanja i skeniranja) u odnosu na A4 papir, odnosno druge veće uređaje, te da je relativno jednostavno skenirati i veće ili nestandardne formate. Pored toga, poklopac je lagan i lako se poklopi/otklopi (a nerijetko se uz ovakve skenere skenira bez poklapanja poklopca kako bi se uštedjelo na vremenu). Nije potrebno rasklamavati papire (ukoliko se samo mogu preklopiti), jer se skeniranje odvija na staklu (papir je statičan, pomiče se glava skenera).

2. Lexmark MX317dn

lexmark mx
Lexmark MX317dn (slika preuzeta sa lexmark.com)

Lexmark MX317dn višenamjenski proizvod u boji pruža pouzdanost, sigurnost te opciju bežičnog i mobilnog ispisa, kao i dupleksiranje, umrežavanje i brzine ispisa, kopiranja i skeniranja do 33 stranica u minuti.

Lexmark

Prema specifikaciji, u jednoj minuti može skenirati 33 c/b stranice. Skener ima opciju automatskog uvlačenja (ADF), ali može skenirati samo jednu stranicu (nije obostrani, duplex). Da su bili zaklamani, papire bi prvo trebalo rasklamati i uredno posložiti kako bi se izbjeglo da se slučajno povuče 2 ili 3 lista. Kod ovakve vrste multifunkcijskih uređaja, postoji mogućnost skeniranja na staklu, ali je za formate veće od A4 to dosta nezgrapno za realizirati. S obzirom da se pri automatskom uvlačenju kreće papir, a glava skenera miruje, papiri trebaju biti pripremljeni (nema klamerica, spajalica i sl.) kako se ne bi oštetio mehanizam uvlačenja, ili oštetili drugi dijelovi na uređaju).

3. Lexmark X364dn

lexmark x364
Lexmark X364dn (slika preuzeta sa lexmark.com)

Cjelovito multifunkcijsko rješenje za ured, Lexmark X364dn MFP pruža Vam veliku brzinu ispisa od 33 stranice u minuti, obostrano (duplex) skeniranje i faksiranje velike brzine.

Lexmark

Prema specifikaciji, u jednoj minuti može skenirati 17 c/b stranica, obostrano (duplex, uz automatsko okretanje stranice). Opći uvjeti skeniranja vrijede kao i kod prethodnog uređaja.

4. Brother MFC-J3930DW

brother 3930
Brother MFC-J3930DW (slika preuzeta sa brother.hr)

Brother MFC-J3930DW je poslovni tintni višenamjenski uređaj visoke brzine ispisa i ispisa prve stranice od samo 6 sekundi, zato nema čekanja na dokumente profesionalne kvalitete. Puna A3 funkcionalnost, žičano i bežično povezivanje te visoki mjesečni radni ciklusi ubrajaju je među najbolje višenamjenske uređaje, što znači pouzdan i profesionalan ispis za vaš ured.

Brother Central & Eastern Europe

Prema specifikaciji, u jednoj minuti može skenirati 18 c/b stranica, istovremeni duplex (u jednom prolazu skenira obje stranice lista). Opći uvjeti skeniranja vrijede kao i kod prethodnog uređaja (uz napomenu da je ovaj uređaj skener i pisač A3 formata).

5. Brother ADS-2400N

skener brother ads
Brother ADS-2400N (slika preuzeta sa brother.hr)

Ovaj cjenovno pristupačan mrežni skener manjih dimenzija ima visoke brzine skeniranja kod razlučivosti 600 dpi. Nudi korisniku prilagođen softver, jednostavne programabilne tipke i kompatibilan je s brojnim vrstama dokumenata, upravljačkih programa i operativnih sustava.

Robustan Brotherov ADS-2400N je sposoban skeniranja do 3.000 listova dnevno zato je idealan izbor za uredsko skeniranje odnosno pouzdanu digitalizaciju papirnatih dokumenata.

Brother Central & Eastern Europe

Prema specifikaciji, u jednoj minuti može skenirati 50 c/b stranica, istovremeni duplex (u jednom prolazu skenira obje stranice lista). Za razliku od prethodnih uređaja, ovaj prolazni skener nema mogućnost skeniranja na staklu, odnosno, papir mora proći kroz uređaj (dakle, obavezno je rasklamavanje spojenih listova). Zbog navedenog nema mogućnost skeniranja većih formata od A4 (osim ako bi se npr. A3 presavinuo po pola, ali to je već teška improvizacija).

Tehničke pretpostavke skeniranja

Kroz sve skenere ćemo “provući” naš isti demo dokument (25 listova). Nastojimo reproducirati način rada kako bi u prosječnom domu ili uredu neki korisnik koristio svaki od uređaja, s obzirom na njihove tehničke mogućnosti.

dokument
Demo “dokument” za skeniranje

Canon CanoScan LiDE 400 jedini je od svih uređaja koji ima samo USB priključak za povezivanje na računalo. Svi ostali multifunkcijski uređaji/skeneri imaju barem LAN, neki čak i WiFi povezivost. Kako bi sve moglo biti usporedivo, osim kod stolnog Canon-a, za sve ostale smo koristili isti besplatni softver za skeniranje, NAPS2 (Not Another PDF Scanner 2). Koristi TWAIN upravljačke programe i lako se povezuje sa lokalnim ili mrežnim skenerima, mogu se uređivati skenirane stranice, (do)skenirati u nekoliko navrata, brisati/rotirati određene stranice i na kraju sve spremiti kao zasebne fotografije ili cjeloviti PDF dokument. Za stolni Canon koristili smo njegovu aplikaciju Canon IJ Scan Utility.

Kako bi stolnom Canon-u malo “pomogli”, koristimo opciju Multiple PDF, koja čeka na iduću stranicu tako dugo dok ne odaberemo opciju da je dokument gotov (nakon svake skenirane stranice potrebno je odabrati između te dvije opcije). Skeniranje je bilo realizirano na način da se poklopac za svak list spušta i podiže (namjerno nije ostavljan podignutim), a stranice su se okretale/postavljale na staklo na način da nije bilo praznog hoda u radu skenera (dok se glava skenera vraćala na početni položaj, za to vrijeme je iduća stranica bila spremna, već u toj fazi je odabrana opcija da treba skenirati iduću stranicu, te je nakon vraćanja na početni položaj glava skenera odmah krenula skenirati iduću stranicu). Pet praznih stranica smo namjerno izostavili iz skeniranja, jer nam ne trebaju (mala ušteda vremena).

Svi ostali uređaji bili su spojeni putem lokalne mreže (LAN), te je moguće da se potrošila koja sekunda više zbog prijenosa sadržaja putem mreže (zagušenje zbog prijenosa podataka kroz mrežu između različitih uređaja, no, upravo ta situacija je kakvu zapravo imaju uredi sa više zaposlenika kada je sve umreženo).

Kod jednostranog Lexmark-a, skenirali smo prvo neparne stranice (25 kom), ručno okrenuli sve listove, te stavili na skeniranje parne stranice. Po završetku skeniranja, u programu NAPS2 ručno smo obrisali prazne stranice, te spremili sve skenirane stranice kao PDF dokument.

Kod obostranog Lexmark-a i Brother-ovog multifunkcijskog pisača, stranice su postavljene u ulaznu ladicu, a uređaji su duplex skeniranje rješavali svaki na svoj način (kao što je u prethodnom opisu svakog od uređaja opisano). Po završetku skeniranja, u programu NAPS2 ručno smo obrisali prazne stranice, te spremili sve skenirane stranice kao PDF dokument.

Kod Brother-ovog prolaznog skenera, stranice su postavljene u ulaznu ladicu, skenirane su istovremeno obje strane. U standardnim postavkama bilo je definirano da uređaj sam treba izbaciti prazne stranice (ukoliko ih prepozna kao takve). Po završetku skeniranja, u programu NAPS2 samo je trebalo spremiti sve skenirane stranice kao PDF.

Mjerenje vremena

S obzirom na tehničke razlike u skeniranju, različiti uređaji imaju različite faze u toku rada. Pojednostavljeno, nas je zanimalo koliko je potrebno vremena od postavljanja prve stranice na svaki od uređaja, do trenutka kada se na računalu pojavi generirani PDF dokument (to je ono realno vrijeme koje zanima krajnjeg korisnika, sama teoretska brzina skenera po specifikaciji je samo jedan od elemenata koji utječe na to). Vremena su na kraju po svakom od uređaja izgledala kako sijedi (vremena smo zaokružili unutar 5-10 sekundi radi preglednije situacije):

1. Canon CanoScan LiDE 400

 • skeniranje, stranica po stranica, uz podizanje i spuštanje poklopca, za 45 stranica: 16 minuta
 • pregled stranica u Canon aplikaciji i spremanje u PDF: 1 minuta 30 sekundi
 • UKUPNO: 17 minuta 30 sekundi

2. Lexmark MX317dn

 • skeniranje neparnih stranica, automatsko uvlačenje: 45 sekundi
 • ručno slaganje listova, priprema za drugu stranu: 1 minuta
 • skeniranje parnih stranica, automatsko uvlačenje: 45 sekundi
 • brisanje praznih stranica u programu NAPS2, pomicanje stranica da budu po redu, spremanje u PDF: 3 minute 30 sekundi
 • UKUPNO: 6 minuta

3. Lexmark X364dn

 • obostrano skeniranje, automatski duplex (uređaj sam okreće stranice): 5 minuta 30 sekundi
 • brisanje praznih stranica u programu NAPS2, spremanje u PDF: 30 sekundi
 • UKUPNO: 6 minuta

4. Brother MFC-J3930DW

 • obostrano skeniranje, automatski duplex (skeniranje obje stranice jednim prolazom): 1 minuta 30 sekundi
 • brisanje praznih stranica u programu NAPS2, spremanje u PDF: 45 sekundi (trebalo nešto više da se sve stranice pojave u programu)
 • UKUPNO: 2 minute 15 sekundi

5. Brother ADS-2400N

 • obostrano skeniranje, automatski duplex (skeniranje obje stranice jednim prolazom): 1 minuta 30 sekundi
 • spremanje u PDF: 20 sekundi (trebalo nešto više da se sve stranice pojave u programu, nije bilo potrebe za brisanjem praznih stranica, skener ih je sam uredno prepoznao i ignorirao)
 • UKUPNO: 1 minuta 50 sekundi

Zaključak?

Potrebno je napomenuti kako ovo nije zamišljeno kao test u kojemu postoji pobjednik ili gubitnik. Glavna motivacija bila nam je pokazati koliko se vremena potencijalno vremena može uštedjeti (ili izgubiti) s obzirom na pogrešan odabir uređaja za skeniranje.

Ukoliko imate prolazni Brother skener, a pojavi se neki nestandardni format (uglavnom veći), kao da i nemate skener. Ukoliko imate samo plošni Canon i svaki dan trebate skenirati desetke A4 stranica/listova, jasno je da je to preveliki gubitak vremena, a ukoliko pogriješite, morate popravljati ili brisati stranice i sl. S druge strane, on je najmanji mogući uređaj koji može dati sken zadovoljavajuće kvalitete (postoje i ručni skeneri, mali prijenosni/prolazni skeneri, ali i mogućnost “skeniranja” putem pametnog telefona preko kamere … te kombinacije ovdje nismo htjeli razmatrati, jer nisu zamišljene za 25 ili više listova kao u našem primjeru, nego uglavnom za priručno skeniranje 5-10 listova).

Važno je znati da multifunkcijski uređaji nisu baš idealni za pojedinačno skeniranje list po list na staklu (iako se to naravno može), no sama težina poklopca u odnosu na poklopac plošnog Canon skenera brzo će Vam dosaditi i postati naporna, a u slučaju oštećenja tog poklopca, potencijalno gubite cijeli “skener” (glava skenera je ispod stakla, ali mehanizam koji automatski dovodi papire do nje je upravo u tom poklopcu). Skeniranje list po list preko ladice sa automatski uvlačenje je u redu (ali takav uređaj vrlo vjerojatno nije neposredno smješten uz Vaše računalo).

Velika prednost uređaja koji imaju LAN/WLAN povezivost (u kontekstu skeniranja) je da ne morate uređaj imati neposredno kod sebe (jer ste ograničeni duljinom USB kabela, kao što je to slučaj kod plošnog Canon-a) i ukoliko imate nekoliko desetaka listova koje treba odskenirati, možete ih odložiti u automatsku ladicu, pokrenuti skeniranje na računalu (ili na samom uređaju, ovisi od specifikacije i mogućnosti koje ima), vratiti se do uređaja i pričekati da završi skeniranje, uzeti te papire, a za to vrijeme su sve odskenirane stranice već na Vašem računalu (uz pretpostavku da je hardver/softver odradio što je trebao, da nije pala mreža i sl.)

Možda najveće iznenađenje uočili smo kod dva korištena Lexmark uređaja, gdje je ispalo da je isto vrijeme potrebno za dobivanje PDF dokumenta, bez obzira što je jedan skenirao jednostrano uz ljudsku intervenciju okretanja stranica, a drugi obostrano. No, razlika je upravo u tome da li želite dodatno raditi, odnosno posluživati uređaj, ili ste to vrijeme mogli iskoristiti za nešto drugo.

Ukoliko trebate više informacija ili savjet prilikom kupovine, slobodno nas kontaktirajte.

Facebook komentari

© 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

“Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
Cookies settings
Prihvaćam
Odbijam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
“Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
Save settings