Svi, ili skoro svi volimo igre – nebitno u kojem obliku i na kojoj platformi. Vjerovali ili ne, Facebook je jedna od najposjećenijih gaming platformi. Iako bi ova tema mogla biti i u kategoriji “Tehnologija“, odlučili smo da je ipak naglasak na sigurnosti – Vašoj. I sigurnosti Vaših podataka. Tehnologija je u ovom slučaju sporedna.

Krenimo redom. Već u ranim fazama Facebook-a, tamo negdje 2006./2007., bilo je moguće igrati različite igrice. One su bile temeljene na povezivanju nepoznatih osoba, a preko zajedničkih interesa, rezultata, upitnika i sl. Različiti 3rd party developeri radili su igre temeljene na Flash-u ili drugim tehnologijama i koristili Facebook-ov API login, kako bi se igrači jednostavno uključili u igranje. Nije bilo potrebe za instalacijama, registracijama i čime sve ne (kao što je to slučaj danas, odnosno zadnjih desetak godina kod “klasičnih” računalnih igara).

Upravo ta jednostavnost “jednim klikom” mamac je za ljudski rod, koji je u posljednje vrijeme sve više lijen (dio uzroka leži upravo u tehnologiji i da nam je sve servirano te na dohvat ruke), a s druge strane, u pravilu niste svjesni (upoznati) sa time što zapravo Vi drugima dajete, jer besplatno jednostavno ne postoji. Novac nije uvijek jedina vrijednost s kojom se trguje bespućima interneta.

Naš primjer igre, odabran nasumično

Istina, nije baš nasumično – jedna igra nam se u zadnje vrijeme vrlo često servira na različitim platformama, stoga smo je odlučili “žrtvovati” za našu kratku analizu. U nastavku gledamo što neka “besplatna” igra zapravo radi sa Vašim podacima, odnosno Vašim Facebook profilom.

facebook popis igara
Nemamo namjeru eksplicitno reklamirati konkretnu igru, sve piše na slici

Kako bi ljudima bilo lakše, s igranjem igre možete početi doslovce odmah nakon što kliknete na gumb “Pokreni igru”. Polako… Nije bez razloga on taj koji prvi upada u oči.

facebook postavke
“One click FTW”

Osim što ćete u nastavku vjerojatno primijetiti polovične prijevode sa engleskog na hrvatski jezik, važno je ono što Vam lijepo piše (doduše, samo ukoliko pažljivo čitate), a to je da će nakon klika na “Pokreni igru” igra dobiti Vaše podatke koji uključuju ime, profilnu sliku, popis prijatelja i Vašu e-mail adresu. Idemo provjeriti što se nudi pod “Uredite podatke koje navodite”.

facebook share
Kvačice plave, gdje ste …

Tamnoplave kvačice/opcije možete ukloniti, a sa njime i Vaš pristanak da određene elemente igra neće automatizmom dobiti. Igru ćete moći igrati bez gubitka funkcionalnosti. No, prije nego što krenemo na igranje, nakon spremanja promjena, pogledajmo pravnu regulativu konkretne igre.

Igrate igru, ali koja su Vaša prava?

U donjem lijevom kutu pronaći ćete dvije poveznice, “Uvjeti pružanja usluge” i “Pravila o zaštiti privatnosti”.

facebook gameroom igre

Tekst je na engleskom jeziku. Zato ćemo istaknuti (tj. odokativno prevesti) samo “najzanimljivije” dijelove.

  • zadnji datum promjene “Uvjeta pružanja usluge” je 11. studenog 2019. reklo bi se – friško. Pretpostavljamo da je to zbog novog momenta koji se odnedavno odnosi na tržište SAD-a, a to je COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act of 1998)
  • tvrtka/pružatelj usluge je registriran na Cipru. Ne da imamo nešto protiv Cipra, ali – Vama na razmišljanje
  • prihvaćanjem korištenja igre prihvatili ste i GDPR odredbe
  • igru pravno gledano ne smijete koristiti ukoliko ste maloljetni
  • postoji mogućnost potrebe za registracijom korisničkog računa kako biste mogli igrati igru na stranici pružatelja usluge
  • pružatelj usluge ima ekskluzivna prava i vlasništvo nad korisničkim računima (a ne korisnici)
  • bilo kakva interakcija Vas i igre u smislu dopisivanja, komentiranja i slično spada pod “non-exclusive, royalty-free, perpetual, irrevocable and fully sub-licensable right to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, perform and display such User Content by any means and media whether now known or hereafter devised without any further notice or compensation of any kind to you“, odnosno – recimo da nekome unutar igre napišete Vaš originalan recept za odličan kolač, to više nije Vaš recept. Pružatelj usluge može koristiti taj recept, zarađivati na njemu, distribuirati ga, bez obaveze da Vama treba isplatiti neki postotak i sl.
  • … i tako dalje, i tako bliže.

A privatnost Vaših “podataka”?

Kod “Pravila o zaštiti privatnosti” odmah možemo uočiti zaključak pružatelja usluge kako su Vaši podaci zapravo sve one informacije koje se odnose na Vas kao individualnu osobu ili prema kojima Vas se može identificirati. To također uključuje i informacije o Vašim aktivnostima prilikom korištenja igre, a koje pružatelj usluge obrađuje kako biste igri mogli pristupiti sa Vašim korisničkim računom.

Pored toga, Vaši podaci mogu uključivati ime i prezime, adresu, broj telefona, e-mail adresu, starost, spol i sve radnje/ponašanje koje učinite kroz korištenje igre. Skromno, nema što. Sjetite se da smo im na početku samo dozvolili korištenje imena i profilne slike.

Ne ulazeći previše u pravne zavrzlame oko toga (nismo pravnici), krenimo na igranje.

facebook game ID
Potrebno je pričekati koju minutu (ovisno o brzini Vašeg Internet priključka) kako bi se dio podataka potrebnih za radi igre prebacio na Vaše računalo

Već u ovoj fazi možete vidjeti da “Vaša” igra ima vlastiti ID. Drugim riječima, svaka Vaš igra bilježi u sebi “dio” podataka koji nekome predstavljaju informacije. Ukoliko obrišete igru i kasnije ponovo želite igrati istu, to je novi ID igre, odnosno, novi digitalni svijet koji je naravno vezan za Vaš Facebook profil.

facebook games server
Sve puno ID-ova – drugim riječima, sve se prati …
facebook game chat
Pa vi chatajte, znajući da sve što napišete ne možete obrisati i nije Vaše …

Što kada odlučite obrisati igru (ili igre)?

Završili ste sa igranjem, igra Vas više ne zanima i želite je “deinstalirati” (naravno, to nije igra na Vašem računalu, neće biti baš tako). Trebaju Vam “Postavke” (gornja desna padajuća strelica na Vašoj Facebook stranici), a na popisu lijevu tražite opciju “Aplikacije i web mjesta”. Tu ćete pronaći sve aplikacije i druga web mjesta kojima ste dali pravo da koriste Vaš Facebook profil odnosno Facebook prijavu.

facebook aplikacije i web-mjesta
Kao što možete vidjeti, naš Facebook profil je “čist”, imamo dobre razloge zašto ne želimo koristiti ovu platformu za igranje igara.

Klikom na igru koju želimo “obrisati”, odnosno na poveznicu “Prikaži i uredi” dobit ćete ovakav ekran:

facebook games
facebook games

“Lijepo” je vidjeti da Vas tek ovdje obavještavaju da “aplikacija može upotrijebiti podatke koje navedete kako bi personalizirala doživljaj i povezala Vas s prijateljima”. Također je “lijepo” vidjeti da je link “Ukloni aplikaciju” jedva primjetan i doista je potrebno uložiti napor kako biste ga locirali. To nije “krivnja” pružatelja usluge, odnosno proizvođača igre, nego Facebook sustava. Drugim riječima, baš im i nije stalo da Vi lako možete ukloniti podatke sa ove platforme. Tko bi rekao?

kako ukloniti facebook igru
Skoro da bi Vam trebalo povećalo da nađete opciju za brisanje igre

Klikom na “Ukloni aplikaciju” dobit ćete sljedeći ekran:

facebook ukloni aplikaciju
Kvačica označena crveno standardno nije uključena, to morate sami

Bližimo se kraju ove naše “igre”

Facebook (ne proizvođač igre ili pružatelj usluge igre) Vam lijepo navodi da obrisana igra i dalje može imati pristup informacijama koje ste prethodno podijelili, ali da obrisana igra više ne može tražiti Vaše privatne podatke. Prevedemo li to na hrvatski, znači da Vaši podaci neće više biti povezani sa Vašim Facebook računom, ali oni i dalje postoje. Drugim riječima, netko uvijek zna što ste i kada ste igrali, ali Vi sami do tih podataka više ne možete doći.

Da paradoks bude veći, jedina opcija koju ovdje možete odabrati (vidljivo na prethodnoj slici) je upravo suprotna situaciji na samom početku, kada smo igri davali/oduzimali prava. Ukoliko ste pažljivo pratili – uočili ste, a ukoliko niste – evo o čemu se radi.

facebook objavljivanje
Obećanje ludom radovanje?

Eksplicitno je bilo navedeno da aplikaciji (igri) ne dopuštamo objavljivanje na Facebook-u, zar ne? Prilikom brisanja, Facebook na sam nudi mogućnost da se izbrišu sve objave, fotografije i videozapisi koje je igra možda objavila u Vaše ime. Drugim riječima, bez obzira na to što Vi odaberete, moguće je da se igra ponaša drukčije.

Ukoliko se sjetite da sve što dajete nekoj igri na korištenje, njezini proizvođači mogu koristiti kako god žele (svaka čast GDPR-u, ali to je lažna nada u ovom slučaju), vrijeme je da se doista počnete brinuti kakve ste sve tragove s godinama korištenja raznih igara na Facebook-u “posijali” bespućima interneta. Za kraj, ostaje nam “samo” odabrati gumb “Ukoni” i to bi bilo to.

facebook uklanjanje igre
Igra je uklonjena. Sigurni ste da je doista tako?

Još jednom Vas Facebook podsjeća na ono, što bi za Vas trebala biti zabrinjavajuća činjenica o dostupnosti Vaših podatka. Ispada da su ti podaci nakon “brisanja” dostupni svima – osim Vama.

Zaključak

Vratimo se na početak i našu tvrdnju da “besplatno” igranje nije uvijek i besplatno. Ovime smo pokazali da ste Vi nekome omogućili uvid u Vaš profil i cijeli niz povezanih informacija. Htjeli Vi to ili ne. A ukoliko i želite određene informacije onemogućiti drugima, to jednostavno nije moguće. Barem ne u onom opsegu u kojemu biste to htjeli.

S obzirom na to da se ionako previše brzo i jednostavno odričemo svoje privatnosti, ovo je još jedan od “razrađenih” sustava koji je namijenjen da dođe do Vaših podataka. Bez da ste Vi toga svjesni (ili pravilno upućeni). Radije bismo platili $5, $10 ili $50, ali da igra ne zna ništa o nama, nego da ju igramo “besplatno”, a zapravo smo joj servirali cijeli naš digitalni profil (u ovom slučaju onaj profil koji je na Facebook-u). Idući put kada Vam nešto bude ponuđeno kao “besplatno”, uložite koju minutu vremena, i dobro proučite što Vam se zapravo nudi i pod kojim uvjetima – a s druge strane, što Vi nudite (da ne kažemo poklanjate) drugima.

Facebook komentari

© 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

“Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
Cookies settings
Prihvaćam
Odbijam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
“Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
Save settings