Povratak na objave hzz samozapošljavanje

HZZ mjera za samozapošljavanje – godinu dana kasnije

Dan po dan – tjedan, tjedan po tjedan – mjesec … i malo po malo, godina. Tako smo i mi već godinu dana na tržištu – na jučerašnji dan je tvrtka upisana u sudski registar i krenuli smo sa radom. Sa današnjim danom nam je isteklo razdoblje od 11 mjeseci na koje se odnosi HZZ-ova potpora za samozapošljavanje.

U tih godinu dana uspjeli smo poslovati pozitivno: plaćati dolazne račune i porezne obveze na vrijeme, nabavljati potrebnu opremu, razvijati usluge i jednostavno rečeno – delati. Da je bilo jednostavno – nije, ali suprotno različitim pričama o brzim neuspjesima, naša nije bila takva (sreća, ili pametan odabir aktivnosti i tržišta – pitanje je sad).

Za završni izvještaj prema HZZ-u potrebna je bila samo potvrda da nema duga po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava. Razlog tome leži u činjenici da smo sukladno poslovnim planom tražili potporu samo za nabavku opreme, a taj dio je podnesen nakon 6 mjeseci od početka projekta. Formalno čekamo potvrdu da je sve u redu (a trebalo bi tako i biti), što će biti kroz mjesec do dva, formalni završetak mjere je vraćanje bjanko zadužnice koja miruje u HZZ-u za “slučaj ne daj Bože”.

Možemo reći da se veselimo budućim mjerama i natječajima na koje se planiramo javiti, iz jednostavnog razloga da sve ponuđeno treba iskoristiti, pogotovo ako Vam netko nudi “besplatan novac” (ukoliko želite investirati, imate sa čime – zašto ne biste dio, ako ne čak i sav taj novac dobili natrag?).

Nažalost, ne postoje takvi poticaji koji bi Vam omogućili da iz ničega (tuđega) napravite nešto – to “nešto” svoje morate imati, ali nakon toga ipak ide lakše (no samo ako ste se primili posla – muljaže, mešetarenja i slične “radnje” vrlo brzo isplivaju na površinu ukoliko uđete u takve “procese” tijekom kojih podnosite Vašu poslovnu dokumentaciju na uvid).

Facebook komentari