Iako popravak računala ne vršimo za “vanjske korisnike”, odnosno za one s kojima nemamo sklopljen ugovor za pružanje usluge vanjskog informatičara, odlučili smo barem jedan dio usluga omogućiti svim korisnicima (privatnim i pravnim osobama). Molimo Vas da u cijelosti pročitate ovu objavu, ima puno zanimljivih detalja koji će vrlo vjerojatno odgovoriti na veliku većinu Vaših pitanja (osim možda ponekih specifičnih situacija).

Od sada Vam možemo ponuditi zahvate na klasičnim HDD i SSD diskovima. Što točno? Evo nekoliko primjera:

  • u Vašem računalu je disk (klasični ili SSD) nedovoljnog kapaciteta. Na njemu je instaliran operativni sustav. I sami znate da ukoliko biste ga htjeli zamijeniti za drugi disk (većeg kapaciteta, a ponekad čak i manjeg) potrebna je ponovna instalacija svega i kopiranje cjelokupnog sadržaja (što ponekad traje i više dana prije nego ponovno imate upotrebljivo računalo sa svime na mjestu). Ne uvijek. Možda Vam mi možemo pomoći. Koristeći različite hardverske i softverske tehnike u mogućnosti smo* prebaciti cjelokupni sadržaj sa jednog diska na drugi (ukoliko se ide na manji disk, samo ukoliko na drugom disku ima dovoljno kapaciteta za sav potreban sadržaj). Dakle, dolazi do zamjene diska, Vi izbjegnete muku sa prebacivanjem podataka i instalacijom, te Vam na starom disku ostaje sve kao što je i prije bilo (te odmah dobijete sigurnosnu pohranu na neki način, bit do bita, bajt do bajta, u obliku starog diska sa svim podacima kako smo ih i dobili od Vas).
  • imate računalo čiji je rad usporen. Ponekad je dovoljno samo zamijeniti klasični HDD sa novijim SSD diskom. Kao i u prethodnoj točki, u pravilu to znači instalaciju i kopiranje sadržaja. Osim ako znate što radite (i imate sa čime raditi), cijeli taj postupak može se izbjeći*. Tu na scenu dolazimo mi sa svojim rješenjem.
  • željeli biste prodati staro računalo. Da li ste obrisali sve podatke na njegovom disku (ili diskovima)? Kako? Desni klik, pošalji u “Koš za smeće” i “Isprazni koš za smeće”? Novi vlasnik Vašeg računala (ili samo diska) bez posebnog poznavanja rada na računalu, uz adekvatan softver može vratiti veliku većinu (ako ne čak i sve) od onoga što ste Vi obrisali (odnosno, što mislite da ste obrisali … a niste). Za kvalitetno brisanje, doslovce uništavanje podataka na disku, postoje posebne tehnike kojima se oporavak podataka gotovo u potpunosti onemogućava (osim korištenjem iznimno skupe laboratorijske opreme, a u tom slučaju Vam savjetujemo da disk uništite,ukoliko smatrate da sigurnosno brisanje nije dovoljno). Ovo je posebno važno kod poslovnih subjekata koji se rješavaju svoje stare i dotrajale opreme. Recimo da direktorov notebook ide van tvrtke kao oprema za otpis. Ako niste kvalitetno obrisali sve na njemu, to Vam je veliki sigurnosni rizik i olako ste se odrekli svojih poslovnih podataka koji mogu završiti u bespućima digitalnog svijeta (a pogotovo ako ne znate kod koga će taj notebook kasnije završiti).
  • Vaš disk računalo prepoznaje, ali ne možete pristupiti podacima, jer cijelo vrijeme tvrdi da ga trebate prvo formatirati, ili Vam blokira pristup iz nekog drugog razloga. Moguće je spasiti podatke, ukoliko nije mehanički kvar diska (za to postoje specijalizirane tvrtke).

Od usluge koju toplo preporučujemo je prelazak na SSD diskove, zbog veće brzine u radu, uštede električne energije (pogotovo kod prijenosnih računala) i nečujnog rada. S obzirom da je teško unaprijed procijeniti koliko će vremena biti potrebno kako bi se migracija sa starog diska na novi uspješno završila (ako je sve “po planu”, za 500 GB disk procedura traje oko 3-4 sata), definirali smo paušalni iznos koji je vezan na kapacitet diska koji želite. Diskove u pravilu nemamo na lageru, jer se tržište brzo mijenja, a uvijek želimo doći do najboljih performansi koje su trenutno dostupne za prihvatljivu cijenu. Kada dogovaramo uslugu, prvo Vam ponudimo disk prema Vašem sadašnjem disku i Vašim potrebama (u pravilu su to poznata imena proizvođača, npr. Western Digital, Samsung, Kingston, Kingmax, AData, Transcend, Intel …), a koji možete i ne morate prihvatiti. Diskovi dolaze sa jamstvom od najmanje dvije godine (ovisi o proizvođaču, ne o nama), a neki čak daju i pet godina jamstva.

hdd pile lot stock
“Mali” kup diskova … (slika preuzeta sa thenerdmag.com)

Ukoliko Vam ponuđena opcija ne odgovara, možete sami nabaviti disk, ali je to onda usluga migracije podataka sa diska na disk, koja se računa prema utrošenom vremenu (više o tome u nastavku, izračun po satu rada … ne sat kopiranja, sat sjedenja pri računalu, nego doslovce – vrijeme koje je potrebno da bi se podaci prebacili: rastavljanje i sastavljanje računala, zamjena diskova, pokretanje procedure za kopiranje, testiranje … sve to traje nekoliko sati, ali realni rad je, budimo iskreni – kraći od toga). U cijenama koje slijede uključen je SSD disk i rad potreban da bi se sadržaj prebacio na novi disk sa starog diska.

Zamjena HDD -> SSD

  • SSD disk kapaciteta 120 GB (prosjek R/W performansi 500/350 MB/s ili bolji) – 350,00 kn (s PDV-om)
  • SSD disk kapaciteta 240 GB (prosjek R/W performansi 500/350 MB/s ili bolji) – 500,00 kn (s PDV-om)
  • SSD disk kapaciteta 500 GB (prosjek R/W performansi 500/350 MB/s ili bolji) – 850,00 kn (s PDV-om)
  • SSD disk kapaciteta 1 TB (prosjek R/W performansi 500/350 MB/s ili bolji) – 1.400,00 kn (s PDV-om)

Moguće su i RAID kombinacije za još veći kapacitet ili bolje performanse u radu, ali to više nije samo “jednostavno” kopiranje sadržaja nego je potrebno i podešavanje ili ugradnja/instalacija RAID kontrolera ili, ovisno o konkretnom računalu, korištenje vanjskog kućišta sa RAID funkcijom.

Ponavljamo, u prethodno navedenim cijenama je novi SSD disk (za koji se uvijek trudimo da bude što je moguće bolji po performansama) kao i usluga kopiranja sadržaja sa starog na novi disk. Vama vraćamo dva diska: novi i stari. Sukladno odredbama GDPR-a, prije početka usluge, Vi kao naručitelj potpisujete naš obrazac kojim se definira što mi sa Vašim podacima radimo (voditelj obrade), kako bi se izbjegle pravno neželjene situacije. Bez toga nema usluge (ne želimo biti naknadno odgovorni za to gdje su Vaši podaci završili, sve je jasno s naše strane).

NAPOMENA #1: Mi ne čitamo sadržaj koji je na disku, ne zanimaju nas Vaše gole fotografije, poslovne tajne, nelegalni softveri i sve ostalo što bi moglo biti sporno. Ukoliko imate fobiju od “curenja” Vaših podataka, slobodni ste sve prethodno ukloniti. Nas samo zanima disk kao uređaj i da sadržaj (koji je nama nepoznat, jer se kopiranje vrši na najnižoj hardverskoj razini) završi na novom disku.

NAPOMENA #2: Pretpostavka za kvalitetnu uslugu je ispravan stari disk. Neispravnost istoga nije nužno primjetna od strane korisnika. Prije postupka kopiranja, disk se testira u potrazi za bad sectorima, kao i fizičkog kvara kontrolera, koji bi mogao onemogućiti kvalitetni prijenos podataka ili isti usporiti/otežati. Navedeno se ne radi iz glave, nego postoje specijalizirani softveri koji daju egzaktne podatke. Ukoliko je Vaš disk problematičan, kontaktirati ćemo Vas i obavijestiti o toj situaciji, koja za nas znači više posla. Cijena usluge će se korigirati prema potrebnom vremenu (što je eventualno koji sat više), ali ako na to ne pristajete, vraćamo Vam Vaš stari disk i nikome ništa – svaki sebi doma.

NAPOMENA #3: Cijene su za pojedinačni zahvat. Za veće narudžbe (npr. promjena/migracija diskova više računala u nekoj tvrtki) cijena ide prema dogovoru, kao i rokovi isporuke te mogućnost rada kod naručitelja radi brže realizacije naručene usluge.

Migracija podataka HDD -> HDD (manji ili veći kapacitet), HDD -> Vaš SSD

Ovaj dio priče ide prema utrošenom satu rada (prethodno objašnjeno što mi podrazumijevamo pod satom rada), čija je cijena 150,00 kn (s PDV-om). Ako je sve ispravno, za jedan prosječan disk dovoljno je 1-2 sata rada (ovisno o njegovom kapacitetu). Ukoliko je originalni disk oštećen (bad sectori, kvar kontrolera i sl.) tada je možda potrebno “spašavanje podataka”, jer “običnim kopiranjem” prijenos sadržaja ne mora biti uspješan. U dogovoru sa Vama, usluga će biti realizirana, ukoliko Vam ponuđeni novi uvjeti odgovaraju (koji su u skladu sa utvrđenim stanjem), a ako ne – nikome ništa.

ssd m.2 msata pcie
Iako SSD-ovi danas dolaze u svim bojama i oblicima, no sa M.2, mSATA i PCIe SSD-ovima se za sada ne bavimo, potrebno je još testiranja kako bismo mogli ponuditi uslugu na razini “klasičnog” SSD-a … ali priznajemo da već eksperimentiramo sa njima, ukoliko ste zainteresirani, slobodno nas kontaktirate (slika preuzeta sa tomshardware.com)

Sigurnosno brisanje podataka sa diskova

Neovisno o kapacitetu, sigurnosno brisanje jednog HDD/SSD diska je 150,00 kn (sa PDV-om). Pod uvjetom da je disk ispravan – ukoliko ima neki kvar, brisanje može biti otežano ili usporeno. Pročitajte Napomenu #2. Za brisanje koristimo provjerene algoritme koji u najmanje 5 ili 7 prolazaka prepisuju podatke na disku kako bi ih se učinilo nepovrativima (istina, i dalje postoje mehaničke tehnike kojima je to moguće učiniti, ali ako Vas to brine, onda govorimo o uništavanju diska, koje nakon brisanja ide puno jednostavnije – disk se prepili … doslovce, to ostavljamo Vama).

brisanje podataka sa diska
Brisanje podataka sa diska … nije baš tako jednostavno kao na slici, ali nije ni previše komplicirano – samo što potraje, ovisno o kapacitetu (slika preuzeta sa pcmag.com)

Spašavanje podataka sa diska

Ukoliko se radi o mehaničkom kvaru diska (da ga računalo ne prepoznaje), vjerojatno ćete trebati specijaliziranu tvrtku koja se bavim tom razinom usluge (ima ih više u Hrvatskoj). Ukoliko računalo prepoznaje disk, ali ne vidi podatke, particiju, javlja različite greške o nemogućnosti pristupanja i sl. tada je vrlo vjerojatno samo greška u datotečnom zapisu, odnosno zbog nekog razloga je disk izgubio zapise (najčešće zbog odspajanja diska u trenutku dok još nešto čita/zapisuje, virusa, neopreznog brisanja particija i sl.).

Možda Vam možemo pomoći. Korištenjem specijaliziranog hardvera i softvera moguće je doći do podataka. Ono što je potrebno za to je puno strpljenja i – vrijeme. Što je veći disk, oporavak će dulje trajati. Za kvalitetno spašavanje podataka, u pravilu se svi podaci rekonstruiraju na pomoćnom disku, a ukoliko je originalni disk mehanički ispravan, podaci se vraćaju na njega. Ukoliko originalni disk nije ispravan, potrebno je nabaviti drugi disk dovoljnog kapaciteta, kako bismo Vam mogli isporučiti Vaše podatke. Kao što je već ranije spomenuti, za sve zahvate sa Vašim diskovima, držimo se pretpostavki GDPR-a, i potrebno je da Vi kao naručitelj potpišete naš obrazac kojim se definira što mi sa Vašim podacima radimo (voditelj obrade), kako bi se izbjegle pravno neželjene situacije.

Računamo po satu rada, no bez uvida u stanje diska i njegov kapacitet, nemoguće nam je unaprijed (odnosno napamet) reći konkretnu cijenu usluge. Prije samog spašavanja podataka, javimo Vam našu procjenu i ukoliko se sa iznosom ne slažete, vraćamo Vam disk i slobodni ste naći drugo rješenje. Ako prihvaćate ponudu, pristupamo spašavanju podataka. Uslugu ne plaćate prije nego Vam potvrdimo da smo izvukli podatke sa Vašeg diska. Ukoliko smo neuspješni, ništa ne plaćate (naš gubitak). Ukoliko smo uspješni, iznos je prema ponudi, podatke Vam vraćamo nakon izvršenog plaćanja. Dokaz o izvučenim podacima kao preduvjet za plaćanje Vam možemo dostaviti kao cjelokupnu strukturu podataka na disku (s obzirom da ćemo tek prvi put vidjeti Vaš disk kada dođe k nama u ruke, nemoguće je bez spašavanja podataka znati/vidjeti što je gore na razini naziva mapa i datoteka, nismo vidoviti – dakle, ako Vam pokažemo strukturu koja je nama nepoznata, VI možete biti sigurni da smo svoj dio posla odradili).

podaci sa diska
Ilustracije radi – da ste u Keniji, ovoliko bi Vas otprilike došlo spašavanje podataka sa diska (cca. 15,66 Ksh = 1 HRK, dok je BDP po stanovniku u Hrvatskoj cca. 8,5x veći … just sayin’) (slika preuzeta sa networks-webdesign-computers.com)

Još napomena za kraj …

NAPOMENA #4: Za kopiranje sadržaja dovoljan nam je samo disk. No, ako želimo biti sigurni da će novi disk sa operativnim sustavom raditi na Vašem računalu, bilo bi poželjno da imamo i konkretno računalo. Iako rijetko, moguće je da disk neće biti prepoznat, da će biti potrebno odraditi repair instalacije ili ponoviti postupak migracije podataka s jednog diska na drugi. Bez Vašeg računala, ne može se sa sigurnošću unaprijed znati da li će se operativni sustav pokrenuti. Diskovi na kojima su samo podaci, bez operativnog sustava nisu problematični u tom smislu. U vrlo malom broju slučajeva, moguće je da će zbog promjene diska aktivacija operativnog sustava biti poništena (jer se možda promijenio hardver ID). Ukoliko imate legalni operativni sustav, to nije problem. Ukoliko imate nelegalni operativni sustav, na Vama je kako ćete ti situaciju riješiti.

steve jobs one more thing
Tako nekako … (slika preuzeta sa youtube.com)

NAPOMENA #5: Moguće je da nam pošaljete disk poštom, te da Vam isti (spašavanje podataka) ili oba (u slučaju HDD -> SSD migracije) vratimo natrag putem HP Ex-a, Vaš trošak dostave. Molimo Vas da nam diskove ne šaljete unaprijed, nego tek nakon potvrde s naše strane da smo ih u mogućnosti primiti na obradu (a sigurno ne prije nego od Vas dobijemo potpisani GDPR obrazac za obradu podataka – bez toga nema usluge).

NAPOMENA #6: U slučaju većih količina, usluga se direktno dogovara i prilagođava potrebama klijenta. Moguće je kombinirati usluge, ako želite npr. sve postojeće diskove (recimo da ih je 50) zamijeniti sa SSD diskovima, a originalne diskove sigurnosno obrisati. Naravno da je potrebno nešto više vremena, ali je izvedivo (preporuka je da takav zahvat ide slijedno, ne možete očekivati da bude svih 50 računala u isto vrijeme nedostupno, taman da ste na kolektivnom godišnjem). Uvijek treba uzeti u obzir nepredviđene situacije zbog koji će možda trebati ponoviti postupak na nekom disku/računalu, a to onda opterećuje i usporava cijeli zahvat. Sigurnost i kvaliteta usluge prije svega.

NAPOMENA #7: Kod 3.5″ diskova, potrebno je nabaviti i adapter (najčešće plastični), na koji se postavlja (najčešće) 2.5″ SSD disk. Adapter nije u istaknutim cijenama. Ukoliko imate još starije diskove (IDE/PATA), moguća je migracija podataka na novije diskove, međutim, u ovisnosti o korištenom računalu, novije diskove možda nećete moći spojiti (npr. notebook sa PATA standardnom ne može priključiti SATA disk, matična ploča u stolnom računalu koja nema SATA port, neće moći raditi sa SATA diskom i sl.). Za dio tih situacija postoje rješenja u obliku adaptera/kontroler kartica, oni također nisu u istaknutim cijenama.

NAPOMENA #8: Zbog GDPR-a i prirode ove usluge, i fizičkim i pravnim osobama izdajemo R-1 račun. To znači da nam morate dati osnovne podatke (koji uključuju adresu i OIB). Ukoliko sa time niste suglasni, nemojte naručivati uslugu od nas.

NAPOMENA #9: Sve istaknute cijene su podložne promjenama, ovisno o stanju na tržištu, tehnološkom razvoju (novija generacija uređaja) i drugim utjecajima. Ukoliko dođe do promjene, one će biti objavljene na ovoj stranici.

Za sve ostalo, slobodno nas kontaktirajte, stojimo Vam na usluzi.

Facebook komentari

© 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

“Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
Cookies settings
Prihvaćam
Odbijam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
“Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
Save settings