Šteta što Nikola Tesla nije poživio nekakvih 10-20 godina – imali bi bežičnu struju i vrlo vjerojatno ne bismo trebali koristiti žice ili kablove. No, živimo u svijetu koji ipak nije tako praktičan, a proizvođači se nekako trude zakomplicirati svojim korisnicima jednostavno korištenje svojih uređaja. Neki priključci su (srećom) standardizirani, neki malo manje, no zajedničko im je to da se nerijetko dogodi situacija da nešto negdje nećete moći priključiti onda kada će Vam to najviše trebati.

Za potrebe našeg bloga, “power” se odnosi na struju … prihvaćamo i druga tumačenja 🙂
(slika preuzeta sa me.me)

U nastavku ćemo navesti korisne kombinacije kablova i/ili adaptera (a možda i pokojeg gadgeta) koji Vam mogu pomoći u određenim situacijama u kojima se možete naći sa svojom opremom, a što je temeljeno na višegodišnjem iskustvu nas i drugih kojima smo pomogli u svakodnevnom radu (za privatne ili poslovne potrebe).

USB OTG kabel (+ USB-C adapter)

otg cable kabel usb
To je to …

Korištenje gornje kombinacije USB OTG (on-the-go) microUSB kabela i microUSB -> USB-C adaptera omogućava Vam, između ostalog, slijedeće radnje na Android mobilnim uređajima (iOS i Linux imaju svoje specifičnosti, možda nešto od toga neće biti moguće bez dodatnih zahvata na softveru/hardveru):

  • spajanje USB stick-a na Vaš mobitel/tablet
  • spajanje 2.5″ USB diska na Vaš mobitel/tablet
  • spajanje memorijskih kartica pomoću USB čitača na Vaš mobitel/tablet
  • NAKON SPAJANJA: možete kopirati sadržaj na mobitel direktno ga sa vanjskog medija slati na cloud servise, pa čak i uređivati korištenjem aplikacija na uređaju (vanjski medij treba biti formatiran u FAT32/exFAT formatu, NTFS je rijetko kada podržan na Android uređajima)
  • spajanje USB tipkovnice, miša ili gamepad-a na Vaš mobitel/tablet (više o tome)
  • NAKON SPAJANJA: možete puno brže tipkati poruke, raditi sa pokazivačem miša na zaslonu, igrati igre kao igraćim konzolama uz pravi kontroler
  • punjenje različitih USB uređaja: drugih mobilnih uređaja, različitih baterija koje koriste USB kao izvor napajanja, različitih USB gadgeta kojima je dovoljno 5V za rad/punjenje

Mindblown, zar ne? Što kada bismo Vam rekli da navedena kombinacija košta ispod 100 kuna (u Hrvatskoj), a možda kakvih 20-30 kuna preko eBay-a, AliExpress-a, i sličnih online izvora (uglavnom iz Kine)?

Treba uzeti u obzir određene postavke na Android OS-u koje možda ipak blokiraju neke od navedenih mogućnosti, što zbog sigurnosti, što zbog uštede energije uređaja, pa je ponekad potrebno prvo nešto uključiti/omogućiti u postavkama kako bi neka kombinacija radila … nije baš sve plug&play u životu …

Naravno da postoje i druge gotove kombinacije (npr. OTG kabel sa USB-C priključkom), ali prethodno navedena kombinacija Vam osigurava kompatibilnost sa velikom većinom uređaja na tržištu i spremnost za svakakve situacije (npr. kopiranje sa nečijeg USB stick-a određenog dokumenta, a nemate računalo u blizini … punjenje drugog mobilnog uređaja, a nemate upotrebljiviji punjač pri ruci … i sl.).

usb-c usb 3.0 cable adapter otg

USB-C 3.1 Type C Male to USB 3.0 Cable Adapter OTG Data Sync Charger Charging JP … dok Kinezi daju ime proizvodu (preuzeto sa ebay.com)

USB-C adapter možete iskoristiti i kako biste “stari” (auto)punjač iskoristili za novije tipove mobilnih uređaja koji koriste USB-C priključak (nema potrebe za kupovinom USB-C punjača, jer onda sa njima ne možete puniti uređaje sa microUSB konektorom … bez prikladnog adaptera).

microUSB -> USB 3.0 adapter

Ukoliko imate podatkovni kabel koji je USB-A -> microUSB (najčešće dobiven uz mobitel ili tablet), dovoljan Vam je samo ovakav tip adaptera i već možete spajati USB diskove i fotoaparate te videokamere novije generacije, sa Vašim postojećim kabelom. Ovo je dobro rješenje ukoliko Vam se originalni USB 3.0 kabel izgubi ili ošteti. Uz prethodnu kombinaciju i ovaj adapter, možete kabelom spojiti npr. DSLR fotoaparat direktno na mobitel/tablet kako biste lakše vidjeli slike na velikom ekranu (a naravno, možete ih odmah i brisati) … a bez potrebe za prebacivanjem slika sa fotoaparata na mobilni uređaj.

usb 3.0 microusb adapter

Micro USB 2.0 5 pin Female to New USB 3.0 9 pin B Tybe MaleData Charger Adapter Convertor … opet Kinezi sa svojim nazivima
(slika preuzeta sa aliexpress.com)

Micro ili Mini HDMI adapter

Pretpostavimo da imate barem jedan “klasični” HDMI kabel. Pod “klasični” smatramo izvedbu M/M, koja služi za spajanje npr. igraće konzole n HDMI izlazu sa HDMI ulazom na TV-u. Određeni uređaji koriste micro ili mini HDMI priključak kako bi sliku prikazali na nekom većem ekranu (npr. određene verzije tableta, fotoaparata, video kamera i dr.). Iako postoje HDMI kablovi za tu namjenu (sa micro ili mini priključkom na jednom kraju), osim ako imate specifičnu potrebu za takvim kabelom, vjerojatnije je da ćete takvu kombinaciju koristiti tek nekoliko put godišnje. A da biste micro ili mini HDMI/HDMI kabel iskoristili kod “klasičnih” uređaja, naravno – opet bi Vam bio potreban adapter.

Jednostavni adapteri, odnosno oni koji rješavaju samo jedan tip priključka su povoljni, 10-20 kuna, a postoji i “univerzalac” (koji nije jedino moguće rješenje, postoje i drugi proizvodi), odnosno 2-u-1 adapter, koji Vam može pomoći ako ne znate unaprijed koji će Vas od umanjenih oblika HDMI priključka dočekati – cijena je oko 120 kuna:

mini micro hdmi adapter

miniHDMI/microHDMI to HDMI Adapter (slika preuzeta sa walmart.com)

HDMI/DVI ili DVI/HDMI adapter

Česta situacija kada imate HDMI izlaz na nekom uređaju (npr. laptop), a nemate HDMI ulaz na nekom ekranu (npr. računalni monitor). Vrlo vjerojatno monitor ima DVI (digital video interface) ulaz, što znači da je potreban samo adekvatan adapter. Za razliku od situacije kada želite digitalnu sliku poslati na analogni ulaz (HDMI -> VGA, odnosno 15-pin D-Sub), kod HDMI-DVI kombinacije se radi samo o prikladnom adapteru koji rješava taj problem, jer je slika već digitalna. Cijena svakog od adaptera je desetak kuna.

dvi hdmi adapter
HDMI kabel na DVI (slika preuzeta sa take.shop)
hdmi dvi adapter
DVI kabel na HDMI
(slika preuzeta sa officeworks.com.au)

Dobiti ulaz za slušalice kod novijih mobitela

Rijetko ćete danas naći mobitel koji ima i 3.5mm AUX izlaz za klasične mono/stereo slušalice kao što je to bilo “normalno” do prije koje godine. Kod mobitela koji dolaze isključivo sa USB-C konektorom, ne preostaje Vam drugo nego nabaviti prikladan adapter (ili koristiti/kupiti USB-C audio slušalice koje ćete rijetko gdje drugdje, za sada, moći iskoristiti). Ovaj adapter neće raditi na svim uređajima, te je potrebno prethodno provjeriti proizvođačevu specifikaciju. Ukoliko je Vaš uređaj nepodržan, nećete moći dobiti povrat novca/zamjenu ukoliko Vam adapter ne bude radio. Cijena je oko 50 kuna.

USB-C 3.5mm adapter (slika preuzeta sa walmart.com)

Spajanje dva LAN kabela (jer je jedan prekratak)

Nerijetko se zna dogoditi da se nađete u situaciji u kojoj imate dva LAN kabela koji su pojedinačno nedovoljne duljine kako biste npr. povezali računalo i switch. Priručno rješenje može biti spajanjem dva LAN kabela, no kako oni imaju po 8 pinova, odnosno 8 žica, rastavljanje svakog od njih i povezivanje žica (te njihovo izoliranje) su gotovo nemogući zahvat bez da imate barem škare/skalpel pri ruci (i izolirajuću traku). Postoji jednostavnije rješenje (naravno, morate i njega imati pri ruci), a cijena mu je oko 7 kuna po komadu:

lan konektor spojnica
LAN spojnica

“Auto punjač” za mobitel/tablet

Na tržištu ima svakakvih kombinacija, jeftiniji i skupljih, zamjenskih i originalnih … u slučaju da npr. želimo koristiti navigaciju na svojem mobilnom uređaju u trajanju od nekoliko sati, vrlo vjerojatno kapacitet baterije neće izdržati do kraja dana za neku drugu upotrebu. Dakle, potrebno nam je punjenje mobitela. Većina ljudi se opremi sa generičkim rješenjima, koja nisu loša, ali često imaju određena ograničenja koja prije ili kasnije izađu na vidjelo.

Naše “rješenje” je nabavka mini punjača koji koristi priključak za upaljač cigareta, a na njega spajamo 1,5 m USB kabela, koji na kraju ima prikladan konektor (detaljno smo o kombinacijama opisali na početku ovog članka). Razlog tome je vrlo jednostavan – fleksibilnost. Na punjač možete priključiti bilo koji uređaj koji trebate napuniti a koji koristi više nego standardni USB-A priključak. Sa (relativno) dugim kabelom niste ograničeni sa smještajem Vašeg uređaja u odnosu na punjač (1,5 metara je više nego dovoljno da se npr. dosegne većina prednjeg stakla ako bi mobitel išao u držač na vjetrobransko staklo). Sa kombinacijom USB kabela i punjača (u odnosu na varijantu samo s punjačem) imate i mogućnost spajanja mobitela/tableta na neko prijenosno računalo te npr. prekopirati podatke sa jednog uređaja na drugi.

usb punjač charger kabel cable
Jedna od mogućih kombinacija, cca 150 kuna
(kombinacija slika preuzetih sa ebay.com)

Struja “na terenu”

Uz današnje mobilne uređaje, nikad dovoljno struje. Postoje baterije – powerbank-ovi, koje imaju solidan kapacitet, ali dok se potroši – to je to. Postoje rješenja koje rješavaju i taj problem, a uključuju integrirani solarni panel koji omogućava punjenje baterije i/ili uređaja) ako imate dovoljno dnevnog svjetla. Idealno za izlete na otvorenom, kada kilometrima niste blizu strujne utičnice. A ovisno o izvedbi, taj “punjač” može biti i ručna baterijska svjetiljka i još štošta. Cijena mu je oko 250 kuna.

solar solarni punjač charger usb
20000mAh LED Protable Dual USB Portable Solar Battery Charger Solar Power Bank … još jedan “stručan” naziv (slika preuzeta sa ebay.com)

DisplayPort izlaz u HDMI izlaz

Neki modeli prijenosnih računala nemaju HDMI izlaz nego DisplayPort izlaz. Realno gledajući, HDMI je korišteniji standard kod prikaza slike na projektorima i televizorima, te navedena situacija može predstavljati problem. Iako postoje HDMI -> DisplayPort kablovi, naša preporuka je nabaviti adapter, koji “sporni” priključak pretvara u HDMI izlaz, a veličine je kao nešto veći USB stick (što znači da ga bez problema možete imati u torbi od laptopa). Cijena mu je oko 100 kn na našem tržištu, na stranim tržištima i dosta niža.

displayport hdmi adapter
DisplayPort (M) adapter na HDMI (Ž)

Zaključak

Sve navedene kombinacije su nešto što smo više puta koristili, jer nije bilo drugih rješenja. Praksa je pokazala da funkcioniraju, lako su prenosiva, i nije ih loše imati, zlu ne trebalo.

Ovaj članak treba gledati kao motivaciju da sami istražite koje su kombinacije moguće, vrlo vjerojatno to što Vama treba negdje postoji, jer niste jedini koji imate “pogrešnu” kombinaciju uređaja ili priključaka.

Iako postoje gotovi kablovi, naša preporuka je uzimati adaptere, jer s njima imate barem dvije riješene situacije (npr. ili USB – microUSB kabel ili USB – miniUSB kabel … a ako imate adapter, imate jedan kabel, ali dva moguća priključka, nema potrebe da si sami sužavate mogućnosti). Osim ako sa sigurnošću znate da kombinacija kabela koja Vam treba neće ograničiti kompatibilnost sa eventualnim drugim uređajima koji se mogu kasnije pojaviti oko Vas.

Facebook komentari

© 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

“Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
Cookies settings
Prihvaćam
Odbijam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
“Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
Save settings