Postoji nekoliko različitih načina kako možete objaviti svoju web stranicu (koja se može sastojati od samo jedne rečenice) na nekom mjestu na internetu. U ovom blogu baviti ćemo se sa “klasičnim” pristupom – zakup web servera i zakup internetske domene. Web server je, pojednostavljeno, računalo (ili cijeli sustav računala) kojima je osnovna namjena biti stalno povezani sa internetom kako bi drugi mogli pristupiti sadržaju koji se nalazi na njima. Internetska domena je naziv putem kojeg dolazite do web servera.

Na prethodno navedeno bismo slikovito mogli gledati na slijedeći način: web server je Vaša kuća koja se nalazi na nekoj katastarskoj čestici u nekoj katastarskoj općini (ako bismo gledali Hrvatsku, druge države ne moraju nužno imati identičan sustav zemljišno-knjižnog uređenja). Domena bi bila Vaša ulica i kućni broj. Poštar do Vaše kuće dolazi putem “domene”, a ne putem “web servera”. Svaki web server naravno ima svoju IP adresu, jedinstvenu digitalni adresu koja ga razlikuje od svakog drugog web servera i računala spojenog na internet (ako postoje dvije iste IP adrese na internetu, znači da nešto nije dobro konfigurirano). Kako ljudi ne bi morali pamtiti niz brojeva koji u pravilu nema smisla, npr. 423.532.784.12 (namjerno smo napisali adresu koja je fizički nemoguća da je netko ne bi pokušao isprobavati – svaka grupa brojeva kod IP adresa ide u rasponu od 0-255), uvedeni je sustav domena, koji krajnjim korisnicima sakriva taj niz brojeva sa tekstom koji u pravilu ima više smisla i lakše ga je zapamtiti, reklamirati itd.

Kada u Vašem internet pregledniku upišete www.leramis.hr, cjelokupni internet sustav za Vas sve odrađuje automatski: preko tog naziva se dolazi do internetskog registrara kod kojega je ta konkretna domena registrirana, tamo je zapisano na koji server ona vodi, te se dolazi do servera putem njegove adrese. Od servera se potom sadržaj šalje natrag prema korisniku, a to je u ovom kontekstu web stranica koju želite otvoriti.

Više o domenama

Jednu domenu može posjedovati isključivo jedna pravna ili fizička osoba (u domenama ne postoje udjeli). Ovdje govorimo na razini internetskog registrara, jer je netko registrant (fizička ili pravna osoba koja je podnijela zahtjev za upis određene domene). U stvarnosti, naravo da tu domenu preko nekog ugovora u suvlasništvu može imati na desetke osoba, no na razini registrara koji vrši upis, samo jedna osoba je vlasnik. Jedna pravna ili fizička osoba naravno može biti vlasnik neograničenog broja domena. To se najčešće koristi kako bi se slični nazivi, ili vršne domene uputile na istu lokaciju, npr:

najboljatvrtka.com, najboljafirma.com, thefirma.com itd. mogu voditi na isti web server i otvarati istu web stranicu.

kompanija.com, kompanija.biz, kompanija.hr, kompanija.org također mogu voditi na isti web server i otvarati istu web stranicu.

Na korisnicima je da znaju na koji će način to iskoristiti. Ako je marketing odrađen kako treba, u pravilu nije potrebno biti vlasnikom više sličnih domena, osim ako se želi spriječiti nelojalnu konkurenciju ili se, što je češće, radi migracija sa jedne internet domene na drugu (npr. nekad davno ste registrirali domenu moja-prva-tvrtka.com, a sada ste registrirali domenu 1tvrtka.com … prva domena se bez problema može preusmjeriti na drugu domenu, a druga domena je ta koja će se dalje koristiti i promovirati … ako netko koji slučajem želi otvoriti staru domenu, automatski će biti preusmjeren na novu – nije potrebno nikoga posebno obavještavati da se prva domena više ne koristi, jer se to na prethodno opisani način odradi automatski).

Relativno nedavno je uvedena mogućnost registracije domena sa dijakritičkim i drugim znakovima, međutim, to nije preporučljivo zbog težeg traženja putem internetskih tražilica, ali i industrijskog standarda da je u digitalnom svijetu “sve” pisano latiničnim pismom i arapskim brojkama (0-9 a-Z) bez posebnih znakova.

Vratimo se na “vlasništvo” domene – Vi nikada niste vlasnik, samo kupujete pravo na korištenje određenog naziva. Najčešće razdoblje registracije je u trajanju od 1 godine, međutim, moguće je kod nekih registara zakupiti domenu na dulja razdoblja (do 9 godina). S druge strane, usluga web hostinga (najam web servera) je najčešće na razini jedne godine (neki čak i mjesečno), višegodišnje najmove web servera rijetko tko nudi iz različitih razloga. Idemo na primjer vlasništva domene – recimo da se zovete Ivan Horvat (tipično, ne) … netko tko se uopće tako ne mora zvati, može registrirati domenu ivanhorvat.biz. Ukoliko Vi želite preuzeti vlasništvo nad tom domenom, stvarni vlasnik Vam je može prodati (a i ne mora). Morate imati jako dobar razlog zašto bi ta domena morala biti baš Vaša, postoji mogućnost da se ovlaštenom registru podnese prigovor za vlasništvo, ali je to mehanizam koji u pravilu prolazi samo kod tvrtki (gdje su nazivi tvrtki industrijski žig, zaštićena robna marka i sl.).

Za razliku od registarske tablice koju u Hrvatskoj ne možete uzeti bez vozila (čak i one posebne koje se plaćaju 5.000 kn), domenu (ili više njih) možete bez problema zakupiti bez web servera, odnosno ugovorne usluge web hostinga. Što ćete s tim domenama, to je na Vama. Možete ih iskoristiti (povezat sa nekom uslugom) nakon nekoliko mjeseci, možda preprodati nekome drugome za veći iznos, čuvati godinama u svojem vlasništvu radi nekakve satisfakcije …

.hr domene

E, da, kod nas je od prije nekoliko godina priča oko registracije domaćih domena nešto složenija. Uvedene su dvije kategorije domena, besplatne i naplatne. Pojednostavljeno, ukoliko imate pravo koristiti određeni naziv, CARNet Vam može odobriti zahtjev za registracijom tražene domene za 0 kn. Ukoliko na traženi naziv domene nemate pravo, vlasnikom te domene možete postati ako platite godišnji najam domene, koji trenutno iznosi cca. 500 kn bez PDV-a (konačna cijena ovisi o odabranom domaćem registraru). Naravno, kao i kod registarskih tablica, ukoliko želite malo posebniju .hr domenu, to ćete dodatno platiti (dijakritički znakovi, brojevi).

Važan detalj je oko vlasništva (ponavljamo, to je zapravo pravo korištenja) određene domene i stvarnog prava na određenu domenu. Pretpostavimo da ste tvrtka koja se bavi prijevozom, naziv tvrtke neka bude Prva najveća tvrtka za dostavu d.o.o., te nemate skraćeni naziv upisan u sudskom registru (npr. PNTD d.o.o.). Želite uzeti domenu dostava-transport.hr. Nemate pravo na nju, jer taj naziv nije identičan nazivu Vaše tvrtke. No, ukoliko je domena slobodna, možete ju zakupiti za prethodno navedeni iznos.

Ali, evo gdje se mnoge tvrtke zeznu. Ukoliko na tržištu postoji tvrtka (ili će tek biti registrirana ako trenutno ne postoji) koja ima naziv tvrtke Dostava transport d.o.o. (ili da je puni naziv dulji, a prethodno navedeni naziv skraćeni naziv upisan u sudskom registru), ukoliko oni žele domenu dostava-transport.hr, vidjeti će da ste ju Vi registrirali. Mogu uložiti žalbu prema CARNet-u, koji će potom Vama sigurno oduzeti domenu (bez obzira što ste ju zakupili) jer se pojavio subjekt koji ima veća prava na taj naziv od Vas.

Teško je reći da li se isplati imati .hr domenu ili ne. Što se tiče interneta, njemu (odnosno, korisnicima) je s tehničke strane sasvim svejedno da li će Vas morati naći preko domene tvrtka.com ili tvrtka.hr. Ono što razlikuje te vršne domene (.com, .hr, .de, …) je činjenica da ne možete određene domene registrirati na vršne domene ukoliko nemate neku pravnu osobnost u toj državi. S druge strane, .hr domena je vjerojatno tvrtka iz Hrvatske, što možete koristiti za brendiranje i diverzifikaciju u odnosu na ostale tvrtke na globalnom tržištu.

Više o web serveru

Kao što smo prethodno naveli, web server je server (ili računalo, kome je to isto … a realno, može biti notebook, tablet pa čak i mobitel) koji je trajno spojen na internet kako bi se njemu moglo pristupiti putem interneta. Web server možete imati i sami (dovoljno Vam je jedno računalo, trajni internet priključak i riješiti određene procedure). Međutim, vlastiti web server je izuzetno skup (internet priključak može biti i nekoliko tisuća kuna mjesečno, ovisno o brzini i infrastrukturi koja Vam je potrebna), a sa serverom se treba redovito baviti (provjeravati stanje, zagušenost, što je sa podacima gore, njihovim integritetom, dostupnošću, ažuriranjem operativnog sustava i sl.).

Neki su u tome vidjeli svoju priliku, te su odlučili “nekoliko” web servera povezati i napraviti web hosting kao uslugu (specijalizirane tvrtke koje su vlasnici određenog broja računala), kod koji druge tvrtke i privatni korisnici mogu zakupiti određeni dio prostora za puno manji iznos nego što bi njih koštalo da mogu imati nekakvi prostor koji je dostupan putem interneta. Prethodno smo naveli pojam “nekoliko” – najveći pružatelji usluga web hostinga imaju na desetke tisuća servera na nekoj lokaciji, te na desetke lokacija sa istom ili sličnom količinom servera diljem svijeta.

Više o web hostingu

Kod domena smo spomenuli da možete biti vlasnik domene bez web hostinga. Obrnuti princip (u pravilu) ne vrijedi (iako postoje određene iznimke). Web hosting kao uslugu povezujete nekom konkretnom domenom. U stvarnosti, to izgleda otprilike ovako:

vlasnik ste domene najboljatvrtka.com.hr – složili ste (ili netko za Vas) da je ta domena povezana sa određenim web hostingom – kada netko upiše navedenu domenu u svoj internet preglednik, taj zahtjev ide bespućima interneta do “Vašeg” web servera (kojeg plaćate u sklopu usluge web hostinga) – server bude traženi sadržaj istim putem vratio natrag do korisnika.

Vrlo često čujemo priče ili argumente zašto se ne vjeruje web hostinzima. Najčešći argument je taj da svoje podatke dajete nekome za koga ni ne znate gdje je, ni što je. Slažemo se, tehnička mogućnost omogućava administratorima tih servera da rade sa Vašim podacima što ih je volja (uključujući i da ih sa nekog konkretnog diska u nekom serveru fizički direktno prekopiraju na npr. USB stick). Da, i? Ako bi svi gledali na to na taj način, svijet bi bio paraliziran iste sekunde. Ako se vratimo na činjenicu da “prosječna” web hosting tvrtka ima na tisuće klijenata (neki čak i milijune), zar doista mislite da ste toliko interesantni nekome da Vas direktno prati što radite sa Vašim podacima na nekom serveru?

Ako smatrate da je doista tako, uvijek možete imati vlastiti server (jer Vam niti cloud rješenje u tom stavu nije “sigurno”). No, gledajte to na ovaj način – mobilni operateri su dužni čuvati sve SMS poruke nekoliko godina na svojim serverima (aha, niste znali za to?). Velika većina poslovnih aktivnosti je ionako već nadzirana po nekakvom “automatizmu”, tako da Vam web hosting i sigurnost Vaših podataka treba biti najmanja briga. Reference s kojima određene web hosting tvrtke posluju govore za sebe, ako bi netko od njih imao bilo kakav problem sa uslugom, takva web hosting tvrtka bi prestala poslovati u roku od nekoliko mjeseci, možda i manje (što se realno i događa, ali u tako malom broju, da je gotovo zanemariv).

Više o prostoru i prometu

Ovaj dio krajnji korisnici najviše zanemare kada uzimaju uslugu web hostinga, a upravo ove dvije stavke (pored još nekih) stvaraju najveću razliku u cijeni među pružateljima usluga. O čemu se radi? Od Vaše web hosting tvrtke zakupite određeni prostor. Danas taj prostor može biti neograničen (doslovno, da li imate 500 MB ili 500 TB, ista cijena). Međutim, s obzirom da neograničeno ne postoji, to što je prostor neograničen (u smislu da Vas stvarno nitko ne sprečava da imate 500 TB podataka na serveru), ne znači da je pristup serveru kako bi se ta količina podataka na njega pohranila neograničen. Određeni web hostinzi Vas ograničavaju na određeni broj mjesečnih radnji (najčešće upload) sa datotekama. Npr. 10.000 uploada mjesečno. Čini se puno, ali ovisno o konkretnoj web stranici, to se može “ispucati” za nekoliko dana.

Idemo se vratiti jedan korak unatrag. Zakupili ste prostor na web serveru, recimo da ste uzeli paket koji Vam daje 1 GB prostora. Taj prostor koristite za gotovo sve što želite, ali od njega se oduzimaju podaci za web stranicu, e-mail poruke, baze podataka i cijeli niz dodatnih podataka koji ulaze u taj zakupljeni prostor. Možete imate web stranicu koja je velika 200 MB sa svim multimedijskim sadržajima, te 800 MB u e-mail porukama koje su trenutno na web serveru – Vi ste upravo premašili kvotu. Premašivanje kvote znači suspenziju usluge (ograničeno otvaranje web stranice, server odbija primiti nove e-mail poruke sa vraćanjem greške pošiljatelju i sl.).

Često se kvota potroši zbog problema sa web stranicom (sustav koji nije ažuran), koja generira različite log zapise koji se gomilaju, i troše raspoloživi prostor. Kvotu Vam može potrošiti neki napadač koji je ušao u Vašu web stranicu, te dio prostora (ili sav prostor) koristi za neke svoje potrebe. Preventive radi, možete Vi zakupiti 10x više prostora nego što Vam je realno potrebno, no plaćati ćete više nešto što sami nećete iskoristiti, a zbog neke greške na sustavu (ili najčešće greške korisnika koju eksploatira netko drugi) opterećivati ćete server, te će Vam web hosting tvrtka uskratiti uslugu, jer ne koristite server u skladu sa određenim uvjetima (podsjećamo, neograničeno u punom smislu riječi kod web hostinga ne postoji).

Što je sa prometom? Promet (eng. bandwidth) je količina podataka koja ide prema serveru i koja se šalje sa njega. U to je uključenu slanje podataka preko korištenja Vaše web stranice, prosljeđivanje e-mail poruka i dr. U teoriji je promet nekoliko puta veći nego što je sadržaj na web serveru.

Recimo da je Vaša web stranica ukupne veličine 50 MB. Imate 100 posjetitelja u jednom mjesecu koji su u cijelosti pregledali Vašu web stranicu (gotovo nemoguće u cijelosti, dio sadržaja se nikada ne prikazuje krajnjim korisnicima, ali sastavljamo primjer radi jednostavnijeg izračuna), oni su Vam napravili 5.000 MB prometa (svako od njih je pregledom Vaše web stranice privremeno pohranio 50 MB sadržaja Vaše web stranice, odnosno, toliko količinu podataka je web server poslao prema njima). Dok se promet potroši (recimo da ste u paketu imali 100 GB, slijedi suspenzija usluge – web stranica se neće prikazivati, e-mail poruke neće biti zaprimljene i sl.). Web hosting tvrtke danas nude i neograničeni promet – čitajte sitna slova i otkriti ćete da nekakvo ograničenje ipak postoji, samo što ono nije očito.

Pokušali smo skratiti priču (iako baš ne izgleda tako), jer je ona doista puno složenija nego što bi se mislilo, a pogotovo kada nešto zapne i ne radi (npr. ne učitava se web stranica, traženu domenu se ne može pronaći i sl.). Ukoliko Vas zanimaju domena i hosting, trebate nešto registrirati za sebe privatno ili za Vašu tvrtku, slobodno nas kontaktirajte.

Facebook komentari

© 2022. leramis d.o.o. | Sva prava pridržana | Pravila korištenja | Izjava o privatnosti

“Kolačići” na ovoj web stranici koriste se za postavke prikaza (jezik), kako bi web stranica bila bolje prilagođena potrebama korisnika. Pored toga, moguće je da se koriste sustavi za praćenje korištenja web stranice (poput Google Analytics ili sličnih), koji također koriste “kolačiće”, kako bi se korisnika moglo pratiti na razini stranice. View more
Cookies settings
Prihvaćam
Odbijam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
“Kolačić” je mala datoteka koja traži Vaše dopuštenje da bude smještena na Vaš tvrdi disk na računalu. Jednom kada ga prihvatite, ta datoteka se smješta na Vaš tvrdi disk te pomaže analizirati web promet ili Vas obavještava o posjetima određenim web stranicama. “Kolačići” omogućuju web aplikacijama da odgovaraju na Vaše individualne potrebe. Web aplikacija može prilagoditi svoje djelovanje Vašim potrebama i željama tako da prikuplja i pamti podatke o Vašim interesima i navikama. Mi koristimo tzv. “tracking cookie” kako bismo identificirali stranice koje koristite i posjećujete. To nam pomaže analizirati podatke o Vašim navikama koje koristimo kako bismo poboljšali našu web stranicu i kako bi je prilagodili potrebama korisnika. Mi koristimo ove podatke za statističke analize, a zatim se ti podaci uklanjaju iz sustava. “Kolačići” nam pomažu pružiti bolju web stranicu, omogućuju nam pratiti koje stranice su Vam korisne, a koje ne. “Kolačići” nam ni na koji način ne daju pristup Vašem računalu ili bilo kakve informacije o Vama, osim podataka koje ste odabrali podijeliti s nama. Možete prihvatiti ili odbiti “kolačiće” prilikom prvog posjeta ovoj web stranici. Većina web preglednika automatski prihvaća “kolačiće”, ali uobičajeno je da možete podesiti web preglednik da odbije “kolačiće” koje želite odbiti. To Vas može spriječiti da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristite mogućnosti i funkcionalnosti web stranica.
Save settings