Povratak na objave registracija tvrtke

Registracija tvrtke LERAMIS d.o.o.

Kao što to uvijek bude u životu, do osnivanja naše tvrtke ne bi došlo da se splet različitih okolnosti nije posložio na takav način koji je jedan dugogodišnji san pretvorio u stvarnost, gotovo preko noći. Treba uzeti u obzir da smo imali različite ideje i potencijalne usluge prije same registracije tvrtke, tako da nam je bilo puno lakše planirati početne aktivnosti. Pojedincima koji žele nešto raditi, a ni sami ne znaju što, naša je preporuka da pričekaju još malo dok im se barem jedna ideja ne iskristalizira – nije potrebno srljati u registraciju bilo kakvog pravnog oblika, a pogotovo ne u Hrvatskoj, jer država ne čeka sa svojim obavezama.

Kad se stvari poslože

Jedna od najbitnijih stvari koja nam je samu registraciju tvrtke učinila zanimljivijom i izvedivom je mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Na web stranicama mjere.hr imate cijeli niz mjera pomoću kojih možete relativno brzo i jednostavno pokrenuti vlastiti posao. Mi smo se konkretno odlučili za samozapošljavanje kroz otvaranje d.o.o.-a. Registracija tvrtke je trošak osnivača – drugim riječima, temelji kapital u gotovini i troškove osnivanja (u našem slučaju, 20.000,00 kn i cca. 3.500,00 kn) snosite sami. Navedena mjera HZZ-a Vam omogućava da dobijete do 55.000,00 kn po osnivaču.

Ukoliko je više osnivača, svaki od njih mora biti direktor, mora si isplaćivati zakonski direktorski minimalac (4.000,00 kn neto) i cijela priča mora funkcionirati idućih godinu dana, obvezni doprinosi se moraju plaćati, u roku od 6 mjeseci morate nabaviti opremu i to dokazati u nadležnom uredu HZZ-a, a za sve ostalo imate rok od 12 mjeseci. Od trenutka podnošenja zahtjeva prema HZZ-u, do isplate traženih sredstava na žiro-račun novo osnovane tvrtke prošlo je 38 kalendarskih dana. Bitan detalj je da sa registracijom tvrtke morate pričekati do podnošenja zahtjeva na HZZ, ukoliko želite dobiti sredstva preko mjere za samozapošljavanje kroz osnivanje poslovnog subjekta. Poslovni subjekti koji su registrirani prije podnošenja zahtjeva nisu prihvatljivi za samozapošljavanje.

Registracija u koracima

Za sve zainteresirane, tvrtku (d.o.o.) je moguće u Hrvatskoj registrirati redovnim putem (veze, špage i slične procese ne razmatramo) unutar 10 radnih dana. Uz pretpostavku da ste napravili početno istraživanje, definirali naziv tvrtke i eventualno skraćeni naziv, te odabrali djelatnost(i), kronologija je otprilike ovakva:

Dan #1 – Javni bilježnik – treba Vam osobna, i prethodno navedeni podaci (najbolje da sami pripremite svoju izjavu, imate primjere online), a javni bilježnik će ju sadržajno iskoristiti za izraditi svoju izjavu prema pravilima.

Naša preporuka: tražite da idete s registracijom preko procedure e-Tvrtke, postupak će biti ubrzan jer sve ide digitalno, a originali dokumenata naravno postoje te će doći kasnije.

Naša preporuka: na hitro.hr-u Vas pitaju za konkretnu banku na čiji privremeni račun želite uplatiti temeljni kapital. Odaberite onu banku u kojoj želite otvoriti žiro-račun (temeljni kapital možete uplatiti i na šalteru banke, ali kad ste već u FINA-i, vjerojatno Vam je to najbliže mjesto plaćanja). Time možete ubrzati prijenos novca sa privremenog na Vaš novootvoreni žiro-račun.

Dan #3Javni bilježnik – dolazite potpisati cijeli niz obrazaca, izjava, punomoći i sličnih dokumenata. Sa dijelom dokumentacije idete na FINA-u. hitro.hr – referent Vam priprema svu dokumentaciju (uključujući i uplatnice za plaćanje), opet potpisujete dio dokumentacije, idete na šalter uplatiti temeljni kapital (u novcu, isključivo gotovina u kunama – ne kartica, štednja, euri i sl.) i ostale troškove. Vraćate se do javnog bilježnika, njima platite uslugu (osim ako ste drukčije dogovorili), te Vam oni šalju prijavu tvrtke na sud (Vi ste ih opunomoćili da odrade taj posao za Vas).

Dan #6Sudski registar – ako je prijava uspješna (nije odbačen naziv, nemate sporne djelatnosti i dr.) na online registru sudskog registar naći ćete upisanu Vašu tvrtku. .hr domena – gotovo nevjerojatno za naše pojmove, ali odmah po toj spoznaji možete podnijeti zahtjev za besplatnom registracijom .hr domene (ukoliko imate prav na traženi naziv). To možete odraditi preko nekog od domaćih domenskih registrara ili sami na domene.hr

Dan #10Javni bilježnik – zovu Vas iz ureda da možete pokupiti original rješenja sa trgovačkog suda. Izrada pečata – iako po zakonu više nije potreban, naravno da Vas i dalje negdje u lijepoj našoj i dalje taj pečat budu tražili.

Dan #12hitro.hr – zovu Vas iz ureda da možete pokupiti svoje rješenje o NKD-u prema glavnoj djelatnosti (kojeg Vam izdaje Državni zavod za statistiku). U ovoj točki je tvrtka formalno spremna za rad. Poslovna banka – možete zatražiti otvaranje računa u bilo kojoj banci, procedura traje 1-2 sata. Realizacija otvaranja računa može potrajati koji dan (ovisno o tome da li ste već klijent te banke, da li je petak i sl.). Nakon otvaranja žiro-računa, idete u FINA-u do ureda hitro.hr i tražite da Vam temeljni kapital prebace na Vaš žiro-račun (u pravilu bude istog radnog dana).

I to je to. Zaključak: za 12 kalendarskih dana možete imate registrirani d.o.o. Ova procedura obavljena je u Varaždinu, a kako je u drugim gradovima i županija, ne možemo znati niti tvrditi da li je lakše (brže) ili sporije (teže) u odnosu na naše iskustvo.

Naša preporuka: uvijek uz sebe imajte apsolutno svaki papir koji budete dobili od bilo koje institucije u hodu, jer nikad ne znate što će Vas tko točno tražiti. Bolje to nego da se vraćate doma radi jednog papira (koji najčešće mora biti original). Pored toga, topla preporuka – nemojte se svađati sa referentima ako Vam dokumentacija nije u redu, jer ćete time samo sebi otežati cijeli postupak. Pravila i procedure su jasni (uostalom, sve je dostupno online), ako se na vrijeme niste informirali, krivnja je isključivo na Vama, a ne na referentu koji se drži onoga što mu je radnim mjestom propisano. Naravno, ima svakakvih ljudi, neki se više potrude, a neki manje – na to niti Vi, niti mi, ne možemo utjecati.

Slobodni ste u komentarima napisati što mislite o ovoj proceduri, te podijeliti Vaša iskustva na ovu temu sa nama i sa svijetom.

Facebook komentari